Subota, 18 svibnja, 2024

Dodik: Cormac nema pojma gdje je došla, RS je starija od BiH

Preporučeno

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zahvalio je američkoj veleposlanici u BiH Maureen Cormac što je otvoreno priopćila da svih proteklih godina nije bilo iskrene namjere da se očuva izvorni Daytonski mirovni sporazum, nego da se ide na njegovo ukidanje i unitarizaciju BiH, te poručio da u tom slučaju Srpska ima pravo vratiti svoju državnost koju je unijela u taj međunarodni ugovor.

Dodik je napomenuo da je Republika Srpska u Daytonski sporazum “unijela svoju državnost, teritoriju, institucije, volju naroda, da se žrtvovala da bi uspostavila mir”.

‘’Srpska je postojala prije ovakve BiH i starija je od nje ovakve. Srpska, ako neko tvrdi da Dayton treba ukinuti, ima pravo na sve ono što je prije toga imala – svoj teritorij i granicu, svoju graničnu policiju, svoju vojsku, svoje poreze…’’, istaknuo je Dodik u intervjuu Srni, ponovivši da Srpska nije za ukidanje Daytonskog sporazuma, nego za njegovo očuvanje i dosljednu primjenu.

Upravo se čita:  Dodik priznao: Vjerovatno ćemo se prijaviti na lokalne izbore, ali postoji i način da napravimo opstrukciju

Govoreći o stavovima koje je američka veleposlanica u BiH Maureen Cormac iznijela u svojoj najnovijoj kolumni – da je zbog članstva u EU potrebna ustavna reforma u BiH, te da je ostvaren prvobitni cilj Daytona – da okonča rat i da se sada postavlja pitanje njegove uloge danas, Dodik je rekao da je neuobičajeno da veleposlanica SAD na ovaj način pokazuje svoj odnos prema međunarodnom ugovoru i da je vidljivo da gospođa Cormac ili oni koji su u njeno ime pisali tu kolumnu pokazuju potpuno nepoznavanje stvari “koje seže daleko u politički i pravni diletantizam”.

‘’Njoj vjerojatno nije poznato da postoji konvencija o međunarodnim sporazumima potpisana u Beču, koja govori o tome da se međunarodni sporazumi moraju poštovati i primjenjivati i da u tom pogledu nema nikakve dileme’’, kaže Dodik.

Upravo se čita:  Vučić se suočio sa stvarnošću: Ne možemo spriječiti usvajanje rezolucije o Srebrenici, nemamo nikakve šanse

On je napomenuo da potpisivanje Daytonskog sporazuma nije bilo samo u funkciji mira, što naravno jeste jedna od stvari koja je bila vrlo važna, nego je na taj način uspostavljen i politički sustav u BiH koji je preciziran Ustavom.

‘’Govoreći o tome da oni koji su taj međunarodni mirovni sporazum pisali u SAD nisu očekivali da će on uspjeti u smislu održivosti, američka veleposlanica nam priopćava da je to od početka s američke strane bila prevara, a da smo jedini problem mi Srbi, koji smo uporni da branimo svoju autonomiju i Srpsku’’, smatra Dodik.

Dodik je ocijenio da Cormack očito želi potpuno razgraditi izvorni Dayton, da nestane Republike Srpske, da nestanu njena prava, a da napravi unitarnu BiH, te upozorio da BiH neće preživjeti ovakve veleposlanike koji ne poštuju međunarodne ugovore.

Upravo se čita:  Ministar Helez: Ne bi bilo loše da se EUFOR-u ne produži mandat u BiH, jer bi došao NATO

‘’Ona nema pojma gdje je došla … Konačno bi nešto trebala pročitati od svega toga da bi mogla razumijeti, ako uopće može shvatiti, i da se ponaša u skladu s praksom i dokumentima ove zemlje kao što je Ustav, a ne da se na ovakav način pokušava uplesti u unutrašnje stvari jedne zemlje’’, ističe Dodik.

Dodik napominje da je Cormack od početka prihvatila koncept unitarizacije i da sve što se može čuti od lidera SDA Bakira Izetbegovića može se čuti i od nje – tu nema nikakve razlike.

Prema njegovim riječima, Cormackov će otići iz BiH i postati prošlost kao i mnogi drugi veleposlanici, a mi ćemo ostati suočeni s potrebom da očuvamo Daytonski sporazum po svaku cijenu upravo zbog takvih diplomata poput Cormaka.

Izdvajamo

Izdvajamo

Za dvije sedmice ćemo opet vidjeti “crveno nebo iznad BiH”

Polarna svjetlost koja se prije nekoliko dana mogla vidjeti i na nebu iznad Bosne i Hercegovine ponovno će biti...

Još vijesti za vas