Srijeda, 1 svibnja, 2024

Učenica s maramom izborila se za povratak u školske klupe

Preporučeno

Učenica makedonskog porijekla Lejla G. (14), koja pohađa deveti razred škole u Švicarskoj, a kojoj je bilo zabranjeno prisustvovanje nastavi zbog toga što nosi maramu, nakon dvije sedmice pauziranja je ponovo vraćena u školske klupe, prenosi Anadolu Agency (AA).

Lejla je u razgovoru za AA kazala da joj je direktor kazao da u školu ne može dolaziti s maramom na glavi, jer je to, navodno, suprotno školskim propisima. Dodala je kako je nakon toga na internetu saznala da u školama u Bernu, gdje živi s roditeljima, ne postoje pravila koje se odnose na odjeću u kojoj učenici mogu pohađati nastavu.

“Nakon što sam saznala da marama uopšte nije zabranjena u školi, naredni dan sam, naravno, s maramom, otišla u školu. Kada me direktor vidio tvrdio je da ga time želim isprovocirati. Iako sam kazala da to nije moj cilj, rekao je da idem kući i da će zvati moje roditelje. Od njega sam tražila da mi da pisani dokument u kojem će navesti da me poslao kući i da će razgovarati s mojim roditeljima. Odbio je da mi potpiše takav dokument, dok mi je nastavnik koji se nalazio u blizini rekao da moram napustiti školu ili će pozvati policiju”, rekla je ova učenica.

Nakon rasprave sa direktorom odlučila je da, ipak, ode kući jer se u jednom momentu prepala i osjetila da se nad njom vrši pritisak.

“Otišla sam kući i mami ispričala šta se sve desilo. Odlučili smo da čekamo oca da vidimo šta ćemo dalje. Navečer je direktor škole nazvao oca i rekao da ne mogu dolaziti u školu sve dok nosim maramu. Otac mi je rekao da ću naredni dan ići u školu s maramom. Sutradan sam noseći maramu kao i ranije, otišla u školu, ali je nastavnik tražio da se vratim kući, što sam i učinila”, ispričala je Lejla.

Dodala je kako je zajedno sa roditeljima zatražila pomoć i podršku Islamskog vijeća Švicarske, koje je javnost upoznalo sa ovim problemom.

“Direktor škole je nakon toga s mojim roditeljima ponovo uspostavio kontakt i rekao kako, zbog toga što još nemam 18 godina, trebam donijeti dokument u kojem će moj otac navesti da sam njegovom dozvolom stavila maramu. Moj otac to nije prihvatio i odgovorio im je da sam ja svojom voljom i željom stavila maramu, što su u školi prihvatili kao dovoljan argument. Znam svoja prava i dobila sam ovu bitku nakon koje sam se vratila u školu”, istakla je ova učenica.

Naglasila je kako je veoma zahvalna kolegama i kolegicama iz razreda koji su joj bili velika podrška, dok su joj pomagali i oko domaće zadaće u periodu dok nije bila prisutna na nastavi.

Na kraju razgovora Lejla je kazala kako u budućnosti želi biti arhitekta i doprinijeti izgradnji boljeg, sretnijeg i pravednijeg svijeta za sve ljude.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Mešalić: U Parlamentu FBiH vidimo obrise diktature, bliži se imenovanje Marina Vukoje

Hoće li amandman visokog predstavnika Christiana Schmidta na Ustav FBiH sutra stupiti na snagu? Koji su naredni potezi opozicije?...

Još vijesti za vas