Petak, 17 svibnja, 2024

Za četiri nacionalna kulturna društva BiH 180.000 KM

Preporučeno

Federalna ministrica kulture i sporta, Zora Dujmović, potpisala je danas u Federalnom ministarstvu kulture i sporta Ugovor o finasiranju sa predstavnicima četiri nacionalna kulturna društva BiH, prenosi novinska agencija Patria.

U ime SPKD „Prosvjeta“, Ugovor je potpisao generalni sekretar Nenad Marilović, dok je to, u ime BZK „Preporod“, učinio predsjednik Udruženja Senadin Lavić. Ugovore su također potpisali i Elma Softić Kaunitz, generalni sekretar Kulturnog društva „La Benevolencija“ i predsjednik HKD „Napredak“, Franjo Topić.

Upravo se čita:  "Bila je to moja dužnost kao čovjeka i pripadnika OS BiH": Mladen je na putu na posao ugledao porodicu ispred zapaljenog auta, ono što je uradio čin je velike hrabrosti

Sredstva za ovu namjenu osigurana su u Proračunu Federacije BiH za 2015. godinu kroz Tekuće transfere neprofitnim organizacijama na pozicijama Federalnog ministarstva kulture i sporta i to:

-Kulturno društvo SPKD „Prosvjeta“ u iznosu od 40.000 KM,

-Kulturno društvo BZK „Preporod“ u iznosu od 70.000 KM,

-Kulturno društvo HKD „Napredak“ u iznosu od 50.000 KM,

-Kulturno društvo „La Benevolencija“ u iznosu od 20.000 KM.

Upravo se čita:  Bosanci i Hercegovci odlaze na rad u Hrvatsku, skoro 40.000 ih dobilo radnu dozvolu

-Navedena nacionalna kulturna društva su najstarija kulturna društva u BiH i kao takva predstavljaju značajnu povijesnu, kulturnu, nacionalnu i društvenu činjenicu u BiH te je osnovni cilj potpore nacionalnim kulturnim društvima očuvanje i afirmacija kulturnog identiteta bh. naroda, istakla je ovom prilikom ministrica Dujmović.

Dodijeljena sredstva su potpora radu neprofitnim organizacijama za godišnje programske i projektne aktivnosti u smislu očuvanja historije, kulture i tradicije naroda BiH, saopćeno je iz resornog ministarstva.

Izdvajamo

Izdvajamo

Bingo Petrol stigao u još jedan grad: Poznate i cijene goriva

Kompanija Bingo nastavlja sa širenjem mreže svojih benzinskih pumpi pod brendom Bingo Petrol. Naime, danas je otvorena još jedna pumpa...

Još vijesti za vas