Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

Sutra rasprava o novom zakonu o radu u RS i protesti sindikalaca

Preporučeno

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, za koju je po hitnom postupku predložen novi zakon o radu u tom bh. entitetu, bit će održana sutra u Banjoj Luci.

Osim o zakonu o radu, na dnevnom redu ovog zasjedanja je i Prijedlog zakona o policiji i unutrašnjim poslovima (po hitnom postupku).

Zakon o radu u RS podijelio je socijalne partnere.

Dok poslodavci smatraju da je neophodno usvajanje novog radnog zakonodavstva, Savez sindikata RS je protiv i uoči zasjedanja parlamenta najavljuje radničke proteste.

Upravo se čita:  Podnesena nova krivična prijava protiv Milorada Dodika

Kontra poruku radnicima uputio je jučer entitetski predsjednik Milorad Dodik, kojih ih je pozvao da ne idu na proteste, jer se predloženim zakonom štite i njihova i prava poslodavaca.

-Članovi Saveza sindikata RS organizuju protest zato što je Vlada RS odlučila da bez saglasnosti i volje radnika RS, po hitnom postupku, u predvečerje nove godine, uputi zakon o radu u proceduru – naglasila je predsjednica te sindikalne organizacije Ranka Mišić.

Upravo se čita:  Bećirović izrazio saučešće povodom smrti predsjednika Irana Ebrahima Raisija

Međutim, premijerka RS Željka Cvijanović ističe da Savez sindikata RS-a ima pravo na proteste, ali da je nekorektno što šire paniku i laži da se novim zakonom o radu ukidaju radnička prava, a nisu željeli ni da učestvuju u pregovorima o tom zakonu.

Opozicija u RS smatra da je neophodno izmjeniti radno zakonodavstvo u RS, ali se o zakonu trebalo raspravljati u redovoj proceduri, a ne po hitnom postupku te uz učešće svih socijalnih partnera.

Izdvajamo

Izdvajamo

Kako prepoznati pravi med? U nekim mješavinama pronađeni ostaci antibiotika i pesticida

Kvalitetan med izuzetno je zdrav tražen proizvod, ali ujedno uz sir i maslinovo ulje namirnica koja se najčešće falsifikuje....

Još vijesti za vas