Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

Državna delegacija Kraljevine Saudijske Arabije dolazi u BiH

Preporučeno

Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani A. Mominah posjetio je Agenciju za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) kako bi se upoznao sa radom Agencije i njenim aktivnostima, ali i da najavi posjetu visoke državne delegacije Kraljevine Saudijske Arabije Bosni i Hercegovini koja je planirana za 26. januara.

Direktor FIPA-e Gordan Milinić je obavijestio ambasadora Mominaha o aktivnostima koje Agencija provodi kao koordinator aktivnosti na polju privlačenja stranih investicija u BiH, suradnje sa stranim investitorima, promocije zemlje, te pripremi i prikupljanju projekata u suradnji sa nadležnim institucijama u BiH.

Upravo se čita:  BiH uzvraća Mađarskoj zbog rezolucije: Konaković povukao prvi potez?

Napomenuo je da nadležene institucije u BiH konstantno rade na prilagođavanju legislative standardima EU, te je informirao ambasadora o statusu stranih investitora u BiH, instrumentima garancije koje se odnose na strane ulagače, poticajima za strane investicije, kao i o namjenskoj industriji.

Ambasador Mominah je istakao Zakon o radu i Zakon o stranim ulaganjima u BiH, dugotrajnu proceduru za registraciju preduzeća, kao i nepostojanje One-stop shopova kao neke od prepreka koji ističu investitori iz Saudijske Arabije.

Upravo se čita:  Načelnik opštine Istočna Ilidža uputio poruku vlastima RS: "Gospodo, doktori nam idu u 'mrsko' Sarajevo, ne u Njemačku"

U okviru posjete državne delegacije Kraljevine Saudijske Arabije, Agencija FIPA će 27. januara održati nekoliko prezentacija o bh. pravnom okviru za strane investitore, generalnim pokazateljima stranih ulaganja u BiH, kao i privrednim sektorima transporta, vojne industrije, turizma i energetike.

Ovom prilikom bit će prezentirani projekti od strateškog značaja za razvoj BiH, saopštila je FIPA BiH.

Izdvajamo

Izdvajamo

Hiljade adresa i brojeva bh. građana objavljeno na internet imeniku: Na meti bio i poznati bh. meteorolog

Privatni brojevi telefona i adrese oko 10.000 građana Bosne i Hercegovine objavljeni su – bez njihovog pristanka – na...

Još vijesti za vas