Subota, 18 svibnja, 2024

Vodostaj Save u opadanju

Preporučeno

Vodostaj Save je u opadanju duž toka kroz Posavski kanton – saopćeno je iz Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Visina vodostaja izmjerena jutros u 7 sati na vodomjernim stanicama iznosila je u Bosanskom Brodu 632 cm (pripremno stanje), juče 634 cm, u Bosanskom Šamcu 457 cm (pripremno stanje), juče 468 cm te u Orašju 702 cm (pripremno stanje), juče 712 cm.

U Bihaću je prema mjerenju jutros u 7 sati vodostaj rijeke Une iznosio 71 cm, a kritična tačka je 100 cm.

U općini Sanski Most vodostaj Sane jutros je iznosio 173 cm, a kritična tačka je 380 cm.

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 7 sati iznosio je 198,87 m.n.m. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u 7 sati, nivo je niži za 1 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

Kada su u pitanju požari, u općini Lukavac je u protekla 24 sata Profesionalna vatrogasna jedinica imala intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Huskići. Požar je lokalizovan i ugašen.

U Bihaću su vatrogasci imali tri intervencije i to u ulici Vinička gdje je gorjela trava, dok je u dvije manje intervencije gorio otpad i dimnjak.

U općini Bosanska Krupa je Teritorijalna vatrogasna jedinica imala intervenciju na lokaciji Vrletnica-Bešića brdo, gdje je gorjelo nisko rastinje i mlada cerova šuma, na površini oko 0,5 ha, dok su vatrogasci u općini Velika Kladuša imali intervenciju u mjestu Elezovići, gdje je gorjela šuma.

U Sanskom Mostu je TVJ-a imala intervenciju na lokaciji Sanska brda, gdje je gorjela trava.

Vatrogasci TVJ Travnik imali su jednu intervenciju u naselju Pode, MZ-e Han Bila. Gorjela je krovna konstrukcija na privatnoj kući, a u gašenju su učestvovali i mještani. Požar je ugašen.

U Kantonu Sarajevu, Profesionalna vatrogasna jedinica je u izvještajnom periodu imala dvije manje intervencije, od čega jednu na gašenju niskog rastinja i jednu na gašenju elektične instalacije.

Izdvajamo

Izdvajamo

Za dvije sedmice ćemo opet vidjeti “crveno nebo iznad BiH”

Polarna svjetlost koja se prije nekoliko dana mogla vidjeti i na nebu iznad Bosne i Hercegovine ponovno će biti...

Još vijesti za vas