Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Turk: Ni EU nema više snage za BiH

Preporučeno

Pozitivni pomaci vidljivi u svim zemljama regije, osim u BiH. Treba realno ocijeniti značaj promjena u tom prostoru i vidjeti šta bi najviše koristilo BiH, kaže u intervjuu za današnje Oslobođenje Danilo Turk, bivši predsjednik Slovenije.

dr_Danilo_TURK__1_Govoreći o trenutnim odnosima u regiji, ocijenio je da su promjene uglavnom pozitivne.

“Ulazak Hrvatske u EU je veoma pozitivan, zatim pozitivan je i kandidatski status Crne Gore, pomak u odnosima između Srbije i Kosova je također izuzetno pozitivna stvar, naravno, to nije još završeno, ali je korak u dobrom smjeru. Ako se sve to pogleda, vidimo da imamo realan napredak. Mislim da bi u BiH morali temeljito razmisliti o tome, jer čitavo okruženje se razvija u pozitivnom pravcu i sada bi trebalo obezbijediti da tim putem krene i BiH”, kazao je Turk.

Upravo se čita:  Puljić donio nove informacije iz UN-a: Ne nasjedajte na laži i propagandu

Naglasio je kako je odgovornost političara da shvate da su se stvari u okruženju izmijenile i da treba iskoristiti tu novu situaciju za rješenje određenih pitanja kako bi se obezbijedio put dalje, npr. rješavanje pitanja presude Sejdić – Finci, što bi omogućilo kandidatski status. To su praktični aspekti koji se ne trebaju odgađati.

Upravo se čita:  Helez poručio Dodiku da se 'okani ćorava posla': Nema ništa od otcjepljenja, stradat će svi

“Treba razumjeti da je EU sada pod velikim pritiscima i neće imati mnogo energije za BiH. Prema tome, tu bi bila potrebna ekstra investicija energije iz same BiH za dnevni red koji već postoji. Moj odgovor je, stavite EU u centar, nemojte dozvoliti da to postane predmet zaostajanja”, kazao je, između ostalog, bivši predsjednik Slovenije Danilo Turk.

Upravo se čita:  Dodik iz Rusije poručuje: Situacija će se dramatično promijeniti poslije 2. maja. Mi ne želimo da sa Bošnjacima dijelimo vazduh

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Tužilaštvo napravilo veliki propust, sutkinja odbila 30 dokaza

Pred Sudom BiH danas je nastavljeno ročište u suđenju Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću, kojima se sudi zbog nepoštivanje...

Još vijesti za vas