Subota, 18 svibnja, 2024

Ravnopravnost spolova kroz zajednički rad institucija vlasti: Iskustva Škotske i FBiH

Preporučeno

Potpredsjednik F BiH Milan Dunović prisustvovao je današnjoj konfreneciji pod nazivom “Ravnopravnost spolova kroz zajednički rad institucija vlasti: Iskustva Škotske i Federacije BiH”.

Na poziv organizatora konferencije, Westminster fondacije za demokratiju BiH i Gender centra F BiH, potpredsjednik Dunović održao je kratak uvodni govor dobrodošlice svim učesnicama i učesnicima, ističući da su za BiH od izuzetne važnosti iskustva i pozitivni rezultati država članica EU.

– „Bosna i Hercegovina treba iskustva i pozitivne rezultate, jer to je važna smjernica za naše korake ka pridruživanju EU. Želimo sagledati kakvi su to izazovi sa kojima se moramo suočiti u rješavanju pitanja ravnopravnosti spolova u institucijama vlasti. Upravo su zbog navedenog, iskustva Parlamenta Škotske, a i Ujedinjenog Kraljevstva kao države koja je primjer visokog stepena demokratije i uvažavanja ravnopravnosti žena u okviru društvenog djelovanja, od izuzetne važnosti“, kazao je potpredsjednik Dunović u svom obraćanju.

Upravo se čita:  Kod Borisa u voćnjaku trešnje po kilogramu 4,5 KM, ali morate ih sami ubrati

Takođe je istakao da su oduvijek na ovim prostorima žene imale značajnu i često odlučujuću ulogu, doprinosile napretku zemlje, te bile nepobitna vrijednost razvoja i političkog djelovanja. Njihova trenutna zastupljenost u institucijama bh. vlasti, nažalost, nije na zadovoljavajućem nivou i to moramo mijenjati. Potpredsjednik F BiH je ovom prilikom čestitao i 8. mart – Dan žena svim pripadnicama ljepšeg spola, poručivši da njihova uloga u političkom životu BiH prati pozitivan trend naprednih evropskih zemalja kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo.

Upravo se čita:  Oprez: U Kantonu Sarajevo se pojavili 'lažni inspektori'

Westminster fondacija za demokratiju u BiH, u saradnji sa Gender centrom Federacije Bosne i Hercegovine, organizovala je ovu konferenciju sa ciljem da, kroz razmjenu iskustava parlamentaraca i parlamentarki iz BiH i Škotske, definiše stanje ravnopravnosti spolova u kontekstu zastupljenosti unutar parlamentarnih tijela i političkih stranaka, unutar tržišta rada, obrazovanja i drugih važnih segmenata društva.

Izdvajamo

Izdvajamo

Za dvije sedmice ćemo opet vidjeti “crveno nebo iznad BiH”

Polarna svjetlost koja se prije nekoliko dana mogla vidjeti i na nebu iznad Bosne i Hercegovine ponovno će biti...

Još vijesti za vas