Utorak, 30 travnja, 2024

Advokat Ragib Hadžić: Živko Budimir treba izaći iz zatvora za sat vremena!

Preporučeno

Sud Bosne i Hercegovine donio je odluku o oslobađanju Živka Budimira, potvrdio je njegov advokat Ragib Hadžić, javila je Federalna televizija. Budimir bi iz zatvora trebao izaći za sat ili sat i po.

budimir1Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvojio je danas apelaciju advokata Živka Budimira, jer je Sud utvrdio povredu člana Ustava Bosne i Hercegovine, koji se, između ostalog, odnosi i na Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda prilikom njegovog pritvaranja.

Upravo se čita:  Puljić: Pitajte Iran zašto traži 15 dana odgađanja glasanja o Rezoluciji o Srebrenici

Ukinuta su rješenja Suda Bosne i Hercegovine od 27. aprila i trećeg maja 2013. godine i predmet je vraćen Sudu Bosne i Hercegovine, koji je dužan odmah donijeti novu odluku.

Odluku kojom je danas Ustavni sud Bosne i Hercegovine prihvatio dio apelacije advokata uhapšenog predsjednika Federacije Živka Budimira koji se odnosi na pravo na slobodu, Budimirov advokat Ragib Hadžić kaže da je time uvažena argumentacija odbrane, te kako je njenom klijentu pravo na slobodu povrijeđeno.

Upravo se čita:  Dodik iz Rusije poručuje: Situacija će se dramatično promijeniti poslije 2. maja. Mi ne želimo da sa Bošnjacima dijelimo vazduh

Nakon hapšenja Budimiru je određen jednomjesečni pritvor, a u Sudu BiH juče je održano ročište na osnovu prijedloga Tužilaštva da pritvor bude produžen za još dva mjeseca.
Odluka o ovom prijedlogu Tužilaštva još nije donesena.

Advokat Hadžić naglašava da bi Budimir automatski bio na slobodi, ako Sud do nedelje 26. maja, do 17.15 h, ne donese rješenje o produženju pritvora.

Upravo se čita:  Vučić iz New Yorka: "Nemamo gotovo nikakve šanse, a pritisak se ovdje pojačava"

Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH, uhapšen je 26. aprila pod sumnjom da je prekršio zakon nekim odlukama o pomilovanju osuđenika i zloupotrijebio ovlasti.

(Federalna.ba)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Enis Bešlagić otvorio dušu o odnosu sa djecom: ‘Da sam bio kući, sada ne bi bila ovakva’

Enis Bešlagić mnogima je omiljeni glumac, a iako je aktivan na društvenim mrežama, ne govori često o privatnom životu....

Još vijesti za vas