Petak, 3 svibnja, 2024

Tuzla: Obilježena 18. godišnjica masakra na Kapiji

Preporučeno

Povodom obilježavanja 18-godišnjeg stradanja 71 mlade osobe, danas su brojne kantonalne i općinske delegacije, kao i porodice stradalih osoba položile cvijeće na spomen obilježje “Aleja mladosti” u Tuzli.

Foto: Tip.ba
Foto: Tip.ba

Među brojnim delegacijama cvijeće je položio i član predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić koji je nakon polaganja rekao da mu je “bila moralna i ljudska obaveza da prisustvuje današnjem obilježavanju”.

Upravo se čita:  Bh. meteorolozi o vremenskim (ne)prilikama za 1. maj: "Ko sutra planira roštiljati ili okrenuti nešto na ražnju neka to uradi po mogućnosti u prijepodevnim satima"

Cvijeće na spomen obilježje stradalim žrtvama na Kapiji položili su i učenici tuzlanske gimnazije “Meša Selimović” u saradnji s udruženjem “Djeca – Stubovi svijeta”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na Kapiji su Karadžićeva i Mladićeva paravojska i oficiri vojske Srpske Republike su – granatom ispaljenom sa Ozrena u četvrtak 25. maja 1995. godine u 20.55 minuta – usmrtili 71 građanina Tuzle, a ranili njih 124.

Upravo se čita:  Najavljen za 9. maj: Veliki skup otpora građana sa motom 'Svi za Bosnu, Bosna za sve'

Prosječna dob ubijenih i ranjenih je 23 godine, a najmlađa žrtva je imala svega 3 godine.

Za ovaj strašni ratni zločin pravosnažno je sa samo 25 godina zatvora osuđen Novak Đukić, komandant taktičke grupe Ozren i general Vojske Srpske Republike.

On je zapovijedio svojim jedinicama na planini Ozren da topničkim projektilom granatira lokaciju Kapije u središtu Tuzle.

Upravo se čita:  Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Za ostalim krivcima se još uvijek traga.

(Anadolija)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Pjevačica iz Srbije prošla na crveno i zakucala se u autobus: Isplivali detalji saobraćajne nesreće, evo koja kazna joj prijeti

Pjevačica Aleksandra Mladenović doživjela je saobraćajnu nesreću, a kako se sada navodi, ona je prošla na crveno i izazvala...

Još vijesti za vas