Nedjelja, 19 svibnja, 2024

Krsmanović: Štete od poplava dvije milijarde KM i 19 stradalih

Preporučeno

Iako su štete od poplava u Republici Srpskoj u maju 2014. godine procijenjene na oko dvije milijarde KM, a smrtno je stradalo 19 osoba, niko nije bar iz moralnih razloga podnio ostavku, niti odgovarao – ukazao je danas poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović.

Upozorio je da, i pored ogromne materijalne štete, i smrtno stradalih, te brojnih propusta u tom periodu, niko nije sankcioniran te da se više nikada ne smije dogoditi situacija da građani nisu na vrijeme upozoreni, te na vrijeme izmješteni s poplavnog područja.

Na sjednici Narodne skupštine RS-a Krsmanović je apelirao da nadležni organi utvrde sve okolnosti i propuste tokom majskih poplava uz jasno utvrđivanje institucionalne i pojedinačne odgovornosti.

-Čak su pojedinci koristili tragediju ljudi u predizborne svrhe, budući da je to bila i izborna godina – ustvrdio je on tokom današnje rasprave u parlamentu RS-a o Izvještaju Anketnog odbora za utvrđivanje činjenica o djelovanju nadležnih organa i organizacija u vezi s poplavama u maju 2014.

Da bi se situacije kao u maju 2014. spriječile neophodna je prevencija, a na tome, tvrdi, do danas nije puno urađeno.

Krsmanović traži i da se objavi kako je trošen novac za obnovu od poplava koji je prikupljen na račune Fonda solidarnosti.

Poslanica SDS-a Slađana Nikolić je ukazala da je prije poplava postojao problem s nedovoljno izgrađenim nasipima, a da se na tome nije puno uradilo ni danas.

Nikolić tvrdi da vlasti u RS-u nisu preduzele ništa da upozore građane na poplavnu “katastrofu“, iako su za to znale dvije sedmice prije majskog povodnja.

Izdvajamo

Izdvajamo

Saharski pijesak u BiH dolazi početkom naredne sedmice

Na nebu Bosne i Hercegovine očekuje se postepeno naoblačenje, najavljujući dolazak saharskog pijeska u narednim danima, prema objavi na...

Još vijesti za vas