Subota, 18 svibnja, 2024

Salkić: Nedpostivo zastrašivanje žrtava rata

Preporučeno

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić osudio je napad na Bakiru Hasečić, predsjednicu Udruženja „Žena žrtva rata“, koji se desio jučer u Višegradu.

Iz kolone svatova, prema policijskom izvještaju, pucano je na Bakiru Hasečić i njenu kćerku iz tzv. startnog pištolja, koji nema zrno i čije nošenje nije zabranjeno.

-Nedopustivo je da dvije decenije poslije rata još uvijek imamo na sceni otvoreno zastrašivanje žrtava rata. Na gospođu Bakiru Hasečić je pucano u pola dana iz kolone koja je bila označena srpskim zastavama trobojkama. Ona i njena kćerka nisu znali da se radi o startnom pištolju koji nema zrno, a čak i da znate, kada neko uperi pištolj u vas, onda razum nema snagu da nadjača strah. Preživjeli su ponovnu traumu – naveo je Salkić u saopćenju

Policija je brzo djelovala i to, dodao je, zaslužuje pohvalu, ali je prilikom davanja informacija u javnost „napravljeno grubo kršenje procedura“.

-Mediji su prenijeli stajalište policije da ne predstavlja krivično djelo korištenje i upotreba startnog pištolja jer njegovom upotrebom se ne mogu nanijeti povrede niti može neko ubiti.Na ovaj način policija je abolirala upotrebu pištolja i pucanje na gospođu Hasečić. Policija se na ovaj način stavila u funkciju suda, a policajci u funkciju sudskih vještaka. Upotreba oružja za zastrašivanje je kažnjivo djelo. Stoga zahtijevam da se ovaj slučaj ispita i da se u skladu sa zakonom izreknu sankcije – kazao je Ramiz Salkić.

Izdvajamo

Izdvajamo

Za dvije sedmice ćemo opet vidjeti “crveno nebo iznad BiH”

Polarna svjetlost koja se prije nekoliko dana mogla vidjeti i na nebu iznad Bosne i Hercegovine ponovno će biti...

Još vijesti za vas