Subota, 18 svibnja, 2024

Tirana: Zgrade bez fasade i danas podsjećaju na godine režima Envera Hoxhe

Preporučeno

[wonderplugin_slider id=”521″]

Početkom novog milenijuma Tirana je doživjela svojevrsnu renesansu kada je njen tadašnji gradonačelnik i aktuelni premijer Albanije Edi Rama pokrenuo projekat mijenjanja izgleda grada čiji su vidljivi znaci bile stare komunističke zgrade okrečene u sve moguće jarke boje. Međutim, u mnogim ulicama Tirane i danas se mogu vidjeti stambeni objekti sagrađeni bez fasade koji, kao takvi, predstavljaju jedan od simbola komunističkog režima Envera Hoxhe.

Upravo se čita:  U ovoj kanti dvojica mladića pronašla su tek rođenu bebu

Projektom “Povratak identitetu” tadašnji gradonačelnik Edi Rama naložio je restauraciju gotovo svih objekata, od državnih institucija do stambenih zgrada, a uzrok ovako drastičnim promjena bilo je sivilo koje je, prema mišljenju mnogih, vladalo u Tirani do prije njegovog dolaska.

Takva vizija Tirane kao vedrog grada popraćena je velikim interesovanjem stranih medija, a 2004. godine Ediju Rami je donijela nagradu za najboljeg gradonačelnika svijeta, javlja Anadolu Agency.

Upravo se čita:  Mali maturanti zapalili krov škole

Ipak, oronule i sive fasade te zgrade koje su se izvodile kao zidana konstrukcija od pune cigle i dalje su dio vizuelnog identiteta Tirane koji privlače veliku pažnju turista.

Iako je na većini njih vidljiva samo struktura cigle, pojedini stanari odlučili su samoinicijativno izraditi fasadu na dijelovima zgrada koji pripadaju njima.

Pomenute zgrade ostavljene su u prirodnoj boji, odnosno boji zemlje i gline zbog straha od stranih intervencija tokom komunističkog režima. Na taj način su kamuflirani gradovi što je otežalo pilotima da ih vide iz zraka.

Upravo se čita:  Slučaj koji je potresao cijeli region: Ovuda je prošla Alma prije nego što se utopila sa troje djece

Prema mišljenju mnogih, Tirana je za vrijeme Envera Hoxhe bila izuzetno zapuštena, što je uticalo na opšte raspoloženje u gradu.

Izdvajamo

Izdvajamo

Za dvije sedmice ćemo opet vidjeti “crveno nebo iznad BiH”

Polarna svjetlost koja se prije nekoliko dana mogla vidjeti i na nebu iznad Bosne i Hercegovine ponovno će biti...

Još vijesti za vas