Subota, 18 svibnja, 2024

Čavić: Nastavlja se politička borba protiv prodaje ‘Ljubije’

Preporučeno

Savez za promjene će nastaviti političku borbu i u Narodnoj skupštini RS-a da bi se spriječio sramni pokušaj prodaje Rudnika željezne rude “Ljubija” Prijedor – najavio je danas predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić.

Naglasivši da se ne radi o privatizaciji “Ljubije“, već preuzimanju vlasničkog udjela od 49 posto u prijedorskom “Arcelor Mittalu“, Čavić je rekao da vlast u RS-u to želi da prepusti firmi koja je registrovana “u poreskom raju”.

-Suština je da se iz suvlasništva u ‘Arcelor Mittalu’, koji pozitivno posluje, izvlači RS, prodajom ‘Ljubije’ i to prepušta nekoj anonimnoj firmi, koja će, navodno, bolje, zaštititi interese RS-a, nego što to danas rade njeni predstavnici kroz upravljanje ‘Ljubijom’ i učešće u upravljanju u ‘Mittalu’. To je apsurdno – ustvrdio je.

Upravo se čita:  Načelnik opštine Istočna Ilidža uputio poruku vlastima RS: "Gospodo, doktori nam idu u 'mrsko' Sarajevo, ne u Njemačku"

Pozvao je predstavnike DNS-a da ne podrže “ovu sramnu privatizaciju“, te učine isto što su radili u protekla dva slučaja, kada su spriječili pokušaji prodaje “Ljubije“.

Najavljuje i da će u parlamentu RS-a pokrenuti pitanje o tome “ko je tražio od ‘Mittala’ da se odrekne dva posto kapitala u korist nekog trećeg pravnog lica”.

Kaže da će protesta opozicije u RS-u biti još, ali, precizira, da oni nisu anarhistička grupa ili neko ko pravi revolucije, već javnim okupljanjem, kao što je bilo nedavno u Prijedoru, izražavaju neslaganje s politikom vladajućih i žele da ohrabre i građane da se uključe u te procese, za svoje dobro.

Upravo se čita:  Vučić najavljuje: Srbija će tražiti rezoluciju o Jasenovcu

-Demantovat ćemo po ko zna koji put da to što radimo nije usmjereno protiv RS-a, njenih institucija – dodao je Čavić i upitao zašto vlast u Prijedoru nije reagovala na grafite kojima se priziva smrt opozicionih lidera u RS-u.

Vlada RS-a je već prihvatila ponudu firme “Israeli Investment Group – Overseas Inc”, Commonwealth of Dominica o kupovini 64,99 posto akcija osnovnog kapitala “Ljubije”, metodom neposrednog odabira kupca.

Upravo se čita:  Ministar Helez: Ne bi bilo loše da se EUFOR-u ne produži mandat u BiH, jer bi došao NATO

“Ljubija” je 2004. godine s kompanijom LNM Holdings N.V. Holandski Antili (danas ArcelorMittal Holdings AG, Zug, Switzerland) osnovala zajedničko preduzeće “Arcelor Mittal” d.o.o. Prijedor, u kojem je suvlasnik 49 posto kapitala, što je u novčanom ekvivalentu tada iznosilo 24.019.604,83 KM.

Prodaja “Ljubije” je prva tačka nastavka sjednice Narodne skupštine, 21.juna.

Izdvajamo

Izdvajamo

Za dvije sedmice ćemo opet vidjeti “crveno nebo iznad BiH”

Polarna svjetlost koja se prije nekoliko dana mogla vidjeti i na nebu iznad Bosne i Hercegovine ponovno će biti...

Još vijesti za vas