Nedjelja, 28 travnja, 2024

Dogovor premijera Erdogana i demonstranata: O parku Gezi u Istanbulu odlučivat će sud

Preporučeno

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan (Redžep Tajip Erdoan) primio je u četvatak navečer u svojoj rezidenciji u Ankari grupu predstavnika demonstranata iz parka Gezi u Istanbulu, nekoliko sati nakon što im je uputio ultimatum, izvjestili su mediji.

turska_protestiDelegaciju su činili umjetnici i predstavnici civilnog društva, predstavnici koje su ovlastili demonstranti s trga Taksim kojima je plan preuređenja centra Istanbula bio povod za proteste protiv islamsko-konzervativne Erdoganove vlade.

Upravo se čita:  Žena iz BiH uhvaćena na pasoškoj kontroli u Njemačkoj: Za Bosankom bio raspisan nalog za hapšenje

Erdoganov razgovor s delegacijom od desetak predstavnika počeo je u 23.00 sata, precizirala je informativna televizija CNN-Turk. Prije susreta nije bilo saopćenja.

Nakon početka razgovora, interventna policija je ispalila salve suzavca na grupu od oko 200 demonstranata koji su se okupili u centru grada, nedaleko od Erdoanovih ureda.

Policija je upotrijebila i vodene topove da rastjera demonstrante. Pet demonstranata je uhapsila.

Upravo se čita:  Pentagon priznao: Isporučili smo Ukrajini vrlo moćno oružje

Erdogan je uputio “posljednje upozorenje” hiljadama demonstranata u parku Gezi. Nekoliko sati kasnije, Solidarnost Taksim je odbacio ultimatum.

Demonstranti su odbacili također općinski referendum o preuređenju parka koji je predložio premijer Erdogan, javlja agencija AFP.

Predstavnici demonstranata su nakon sastanka rekli da im je Erdogan obećao da neće realizirati rekonstrukciju parka Gezi, dok se o tome ne izjasni sud.

Upravo se čita:  Bosanac u Austriji osuđen na šest mjeseci jer je prijetio službenici parkinga “šamaranjem” nakon što mu je pisala kaznu

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Bećirović se oglasio iz Egipta, slijede razgovori sa državnim vrhom

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović, otputovao je u službenu posjetu Egiptu. Bećirovića je na aerodromu u Kairu dočekao...

Još vijesti za vas