Subota, 18 svibnja, 2024

SBB: Autoputa nema zbog Izetbegovića

Preporučeno

Savez za bolju budućnost (SBB) BiH reagovao je danas na, kako se navodi u saopštenju te stranke, više puta ponovljene optužbe predsjednika SDA da je SBB odgovoran za zastoj u izgradnji autoputeva. -Zar je SBB, kao relativno nova stranka s djelimičnim i jednogodišnjim prisustvom u vlasti, kriv što je Bakir Izetbegović, najmoćniji čovjek u Bošnjaka od 1995. do danas, u prosjeku gradio žalosnih 4-5 km autoputa godišnje?

U Federaciji BiH je do sada izgrađeno samo 94 kilometra, a u Hrvatskoj je u istom periodu završeno blizu 1.800 km. Čak i Albanija i Kosovo već imaju po nekoliko stotina kilometara završenih autoputeva – navodi se u saopštenju za javnost SBB-a. Iz SBB-a pitaju i da li je ova stranka kriva što već dvije decenije “nema nikakvih radova na brzoj cesti Sarajevo – Tuzla ili putevima od Sarajeva ka Krajini, Goraždu, primorju, itd.?”

Upravo se čita:  Dodik nakon sastanka sa mađarskim ministrom vanjskih poslova: Rezolucija će bitno destabilizovati BiH, do mjere potpune paralize odnosa

-Uporna nastojanja SBB-a da se nadoknadi 20-godišnji zastoj u ovoj oblasti, potpuno su blokirana. Između ostalog, zato što se gospoda Izetbegović i Čović nikako ne mogu dogovoriti u međusobnom ucjenjivanju da li je važnije prvo graditi tunel Prenj ili dionicu Mostar sjever – Mostar jug. Prijedlog SBB-a da se sve dionice trebaju i moraju istovremeno početi raditi, praktično je odbijen zato što SDA u Parlamentu Federacije BiH, pozivajući se na peticije građana, ne želi da glasa za amandmane na Prostorni plan Federacije. Time se koči paralelna i masovna izgradnja. Dodatno, time se, s druge strane, otvara prostor i daju izgovori predstavnicima HDZ-a da prave nove blokade – tvrdi se u saopštenju.

Upravo se čita:  Načelnik opštine Istočna Ilidža uputio poruku vlastima RS: "Gospodo, doktori nam idu u 'mrsko' Sarajevo, ne u Njemačku"

Iz SBB-a poručuju kako je jasno da ovdje nema nikakve odgovornosti SBB-a. Uz to, ideja da se u okviru BH Telecoma napravi nova kompanija, kako bi se podiglo više stotina miliona KM kredita za izgradnju brzih cesta, nije pokrenuta s mrtve tačke, a razlog je, kako navode iz SBB-a, uporna i višemjesečna indolencija Bakira Izetbegovića i njegovih direktora.

Upravo se čita:  BiH uzvraća Mađarskoj zbog rezolucije: Konaković povukao prvi potez?

U Saopštenju SBB optužuje Izetbegovića za prebacivanje odgovornosti i pokušaj “gušenja SBB-a”.

-Ali, umjesto toga, SBB poziva one koji ne umiju ili ne žele da grade, to prepuste onima koji znaju i hoće. I ne opstruiraju ih političko-administrativnim smicalicama. Građani zbog svega plaćaju najveću cijenu, ima previše mrtvih na cestama, a narod nema tu privilegiju da ih najlošijim putevima u Evropi voze državna auta pod rotacijama i pratnjom policije – navodi se, između ostalog, u saopćenju za javnost SBB-a i dodaje kako je pozicija direktora Autocesta Federacije koju drži ta stranka irelevantna “u društvu kojim feudalno upravlja pet familija”.

Izdvajamo

Izdvajamo

Za dvije sedmice ćemo opet vidjeti “crveno nebo iznad BiH”

Polarna svjetlost koja se prije nekoliko dana mogla vidjeti i na nebu iznad Bosne i Hercegovine ponovno će biti...

Još vijesti za vas