Subota, 18 svibnja, 2024

Izetbegović: Želimo najbolje moguće odnose sa susjedima

Preporučeno

Bosna i Hercegovina je upućena na susjedne zemlje sa kojima želi da gradi najbolje moguće odnose, uz uzajmno uvažavanje i poštovanje, izjavio je bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.

Izetbegović za Tanjug kaže da je od presudnog značaja za budućnost BiH dinamika odnosa unutar države.

“U Bosni i Hercegovini imamo jedan složen politički sistem, pet snažnih političkih faktora čini vlast, ni snaga opozicije nije zanemarljiva. Nije ni lako ni jednostavno uskladiti sve te interese u koherentnu politiku”, kaže Izetbegović uz ocjenu da BiH i pod takvim okolnostima postiže izvesne uspjehe.

U godini za nama, napominje, u BiH su učinjeni krupni i važni koraci na polju evroatlantskih integracija.

“U svim tim procesima Bosna i Hercegovina je upućena na susjedne zemlje, s kojima želi da gradi najbolje moguće odnose. Naravno, za takve odnose temelj je uzajamno uvažavanje i poštovanje”, naveo je bošnjački član Predsjedništva BiH.

Upravo se čita:  Ministar Helez: Ne bi bilo loše da se EUFOR-u ne produži mandat u BiH, jer bi došao NATO

Izetbegović očekuje da će uskoro biti prevaziđeni nervoza i nezadovoljstva u vladajućoj koaliciji i da će ova godina biti godina uspjeha.

“Nadam se da ćemo to stanje uskoro prevazići i napraviti snažne iskorake u 2017. To je godina koja može i treba biti godina uspjeha. Ukoliko održimo zamah, očekujemo da koalicija funkcioniše, da se otvore radovi na infrastrukturnim projektima, da se gradi, i da se sprovode reforme”, rekao je.

Izetbegović je ocijenio da je implementacija Reformske agende, seta reformi na evropskom putu usaglašena između EU, Saveta ministara i entitetskih vlada, počela da daje vidljive rezultate u oporavku privrede – broj zaposlenih u administaciji se smanjuje a broj zaposlenih u realnom sektoru raste.

Upravo se čita:  Podnesena nova krivična prijava protiv Milorada Dodika

“Svi bitni ekonomski parametri bilježe porast od preko četiri odsto, u turizmu i namenskoj proizvodnji su ti indeksi dvocifreni. Prikupljeno je skoro milijardu KM direktnih i indirektnih poreza više od planiranog i to je smanjilo socijalni pritisak i stabilizovalo stanje u zemlji. Radićemo na tome da očuvamo zamah i nastavimo ovaj trend”, naveo je.

Upitan kada očekuje status članice i beneficije koje taj status donosi, kao i koliko se društvu u BiH promijenilo i menja saglasno standardima Unije, Izetbegović kaže da je ovo bila godina u kojoj je Bosna i Hercegovina predala aplikaciju za članstvo u EU.

Upravo se čita:  Dodik priznao: Vjerovatno ćemo se prijaviti na lokalne izbore, ali postoji i način da napravimo opstrukciju

“Aplikacija je prihvaćena i imamo upitnik EU, već se radi na njemu. Nakon osam godina zastoja u približavanju EU, mislim da je to najveći uspjeh. U principu, ovo je mandat u kojem smo u tom segmentu napravili bitne iskorake. Znate i sami koliko su ti procesi složeni, koliko se tu radi o strateškoj orjentaciji države i društva”, rekao je.

Izetbegović kaže da očekuje da BiH što prije dobije status člana Evropske unije, ali dodaje i da se ne treba zanositi iluzijama.

Hrvatska je, podsjeća, od aplikacije do članstva čekala deceniju, a Bugarska dvanaest godina…

“Međutim, već u hodu osjetiće se promjene, otvaraće se nove mogućnosti”, zaključio je Izetbegović.

Izdvajamo

Izdvajamo

Za dvije sedmice ćemo opet vidjeti “crveno nebo iznad BiH”

Polarna svjetlost koja se prije nekoliko dana mogla vidjeti i na nebu iznad Bosne i Hercegovine ponovno će biti...

Još vijesti za vas