Subota, 18 svibnja, 2024

Čavić: Dodik neprijateljima proglasio i Srbe u OS BiH

Preporučeno

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) i bivši predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić izjavio je da je nemoguće da Republika Srpska raskine sporazum o formiranju Oružanih snaga (OS) BiH i ponovo formira vlastitu vojsku.

“To je potpuna glupost i tako nešto nije moguće izvesti legalnom, zakonskom procedurom. To bi bilo moguće izvesti jedino nasiljem i političkom brutalnošću”, rekao je Čavić.

On je tako komentarisao izjavu predsjednika RS Milorada Dodika da će “sada razmišljati na koji način i uz koje procedure da prekine taj sporazum i da se vrati na prvobitni dejtonski dogovor, koji podrazumijeva da Republika Srpska ima svoju vojsku”.

Upravo se čita:  Vučić se suočio sa stvarnošću: Ne možemo spriječiti usvajanje rezolucije o Srebrenici, nemamo nikakve šanse

Čavić, koji je bio predsjednik RS u vrijeme kada je u BiH sprovedena reforma odbrane, naveo je da bi ukidanje OS BiH zahtjevalo konsenzus svih političkih subjekata u BiH, kao što je bio potreban konsenzus da se izvrši reforma odbrane i formiraju OS BiH.

On je podsjetio da su zbog reforme odbrane i formiranja OS BiH promijenjeni entitetski ustavi, ukinute Vojska RS, Armija BiH i HVO, kao i entitetska ministarstva odbrane, a na državnom nivou su formirani Ministarstvo odbrane i OS.

Upravo se čita:  Dodik priznao: Vjerovatno ćemo se prijaviti na lokalne izbore, ali postoji i način da napravimo opstrukciju

Po njegovim riječima, reforma odbrane i oružanih snaga u BiH sprovedena je u dva ciklusa, tokom više godina, i bila je komplikovan proces koji je zahtjevao saglasnost svih strana u BiH.

“Zato je nemoguće da sada RS prekine sporazum o formiranju OS BiH”, istakao je on, a prenosi Beta.

Komentarišući Dodikovu tvrdnju da su OS BiH “neprijatelji RS”, Čavić je rekao da se radi o još jednoj Dodikovoj izjavi u afektu, kojom neprijateljima proglašava srpske pripadnike OS BiH, koji čine jednu trećinu tih snaga i od kojih su se mnogi tokom rata borili za Republiku Srpsku.

Izdvajamo

Izdvajamo

Za dvije sedmice ćemo opet vidjeti “crveno nebo iznad BiH”

Polarna svjetlost koja se prije nekoliko dana mogla vidjeti i na nebu iznad Bosne i Hercegovine ponovno će biti...

Još vijesti za vas