Utorak, 30 travnja, 2024

Objavili zabranjenu fotku golog Tita!

Preporučeno

Istražujući ulogu nekadašnjeg doživotnog predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita u građanskom ratu u Španiji, novinar Željko Zirojević pronašao je potpuno nepoznatu i dosad nikad objavljenu fotografiju maršala u neobičnom izdanju – posve golog, okrenute stražnjice prema objektivu.

Fotografija je nazvana “Jugoslaveni koji se kupaju”, a nastala je 1939. godine. Tito je tada, očigledno sa svojim suborcima, boravio u francuskom vojnom logoru, koji je bio rezerviran za međunarodne snage.

Upravo se čita:  Zaove napale i pretukle snahu pa je istjerale iz bratove kuće

Iako je fotografija objavljena u Zborniku španskih boraca 1961., ona nikad nije pronašla svoj put do jugoslavenske javnosti – najvjerojatnije jer je režim smatra da ugrožava ugled predsjednika, a sama je knjiga ubrzo povučena s tržišta.

– Tačno je kako je Josip Broz Tito 5. maja 1952. novinarima američkog Life-a rekao da je jednom kratko posjetio Španiju i proveo jedan dan u Madridu. Druge činjenice istraživanja, koje nisu sporne i predstavljaju naučni i dokazni materijal, govore o tome da se Tito radi preuzimanja i potpune kontrole nad KPJ morao prvo osloboditi Blagoja Parovića – Šmita, koji je 1937. godine, kada je likvidiran, bio predviđen za generalnog sekretara KPJ – kaže Zirojević.

Upravo se čita:  Dvoje maloljetne djece ostalo bez majke: Ovo je žena koja je preminula nakon što ju je ljekar pustio na kućno liječenje

Dodao je kako je nalog za Parojevićevu likvidaciju izdao Tito.

– Dokaz za to je činjenica da je Vlajko Begović fotografirao mrtvog Parovića odmah nakon ubistva i ta je fotografija odmah dostavljena Titu – objasnio je Zirojević.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Mešalić: U Parlamentu FBiH vidimo obrise diktature, bliži se imenovanje Marina Vukoje

Hoće li amandman visokog predstavnika Christiana Schmidta na Ustav FBiH sutra stupiti na snagu? Koji su naredni potezi opozicije?...

Još vijesti za vas