Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Tvrdi da ima rješenje zadatka vrijednog milion dolara: Ramiz Jahić traži promotora

Preporučeno

Penzioner Ramiz Jahić iz Fojnice i dalje tvrdi da ima rješenje matematičkog zadatka vrijednog milion dolara. Fasciniran brojevima, Amerikanac Endru Bil (Andrew Beal) iz Teksasa ponudio je ovu nagradu.

Foto: Dnevni avaz

Riječ je o zadatku nazvanom Bilova pretpostavka, koju i on sam pokušava riješiti više od 20 godina.

Jahić se posljednjih dana obraćao institutima za zaštitu intelektualnog vlasništva u Banjoj Luci i Mostaru te Matematičkom institutu u Osijeku kako bi zaštitio svoje rješenje.

Upravo se čita:  Sve Šmitove izmjene izbornog zakona stupile na snagu, šta slijedi

– Ima nekoliko načina koji dovode do verifikacije. U tu svrhu volio bih imati pouzdanog promotora, koji bi omogućio stručno prevođenje, brzu komunikaciju, po potrebi i finansiranje kroz faze koje moram proći. Već sam dobio nekoliko ponuda, ali neću žuriti – kazao je Jahić, koji je posebno podvukao “bude li sve kako treba, cijela BiH će slaviti”.

Upravo se čita:  Sud BiH potvrdio: Podignuta prva optužnica zbog negiranja genocida!

Podsjetimo, bankar iz Dalasa, D. Andrew Andy Beal ponudio je Bealovu nagradu 1997. godine i ona je iznosila 5.000 dolara, međutim, tokom godina, ova cifra je znatno porasla i trenutno iznosi milion dolara.

Beal je samouki matematičar i kaže da želi da inspiriše druge mlade ljude da krenu da se zanimaju za matematiku i nauku.

Upravo se čita:  Milijardu eura ipak nije propalo? Usvojena lista reformi u Bosni i Hercegovini

(Bh-index/Dnevni avaz, Foto: Dnevni avaz)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Odzvonilo onima koji ne žele raditi? FBiH želi razdvojiti one koji traže posao od onih koji su na birou radi osiguranja

Hoće li Federacija BiH kroz novo zakonsko rješenje uspjeti riješiti dugogodišnje pitanje i izazov razdvajanja aktivnih tražitelja posla s...

Još vijesti za vas