Utorak, 30 travnja, 2024

U Bugojnu obilježena godišnjica zločina na bošnjačkim civilima

Preporučeno

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Bugojno u nedjelju je u naselju Vrbanja upriličena manifestacija “Šehidima dova-živima opomena”, kojom je obilježena 20. godišnjica od stravičnog zločina koji je počinjen nad bošnjačkim civilima u ovom dijelu bugojanske općine jula 1993.

Pripadnici HVO-a ubili su tada 45 bošnjačkih civila, uglavnom žena i muškaraca, starosti od 19 do 82 godine, a zločini nad Bošnjacima počinjeni su i u naseljima Vrpeč, Crniče, Donjići i Čaušlije. Od 17. do 28. jula u ovim naseljima ubijena su 54 bošnjačka civila.

U logoru koji su jedinice HVO-a formirale u prostorijama motela Akvarijum prisilno je bilo zatvoreno još 46 osoba.

Upravo se čita:  Nastavak suđenja Miloradu Dodiku: Tužilaštvo BiH najavilo izvođenje 60 materijalnih dokaza

Kako je Feni kazao Mirsad Teskeredžić, predsjednik Udruženja “Porodice stradalih Vrbanja ’93”, porodice ubijenih već dvadeset godina muči to što za zločin u Vrbanji nisu odgovarali glavni krivci i njihovi nalogodavci.

– Procesuiran je jedino izvršilac zločina Slavko Šakić, koji se nagodio sa sudom. Nažalost, dvadeset godina je moralo da prođe a da se skoro ništa ne uradi. Porodice stradalih bezbroj puta dosad obraćale su se tužilaštvu sa zahtjevom da za zločin u Vrbanji odgovaraju oni koji trebaju. Međutim, zbog utjecaja politike na rad pravosudnih organa u našoj zemlji, predmet Vrbanja nikako da dobije svoj epilog jer neko namjerno sprječava i štiti one koji bi trebali odgovarati za zločin nad nedužnim stanovništvom. Mi znamo o kojim se osobama radi a zna i tužilaštvo, koje po pitanju otkrivanja istine o zločinu nad Bošnjacima Vrbanje već godinama šuti – kazao je Teskeredžić.

Upravo se čita:  Kako "operiraju" lopovi na Bjelavama: Munjevita reakcija MUP-a KS, kradljivci "pali" u ruke policije
Foto: Dnevni avaz
Foto: Dnevni avaz

Na potrebu hitnog procesuiranja odgovornih za zločin u Vrbanji ukazao je načelnik Bugojna Hasan Ajkunić.

– Okupljanjem u Vrbanji mi se sjećamo naših najmilijih, komšija i prijatelja, koji su stradali samo zbog toga što su bili Bošnjaci, što su voljeli svoju Vrbanju, grad Bugojno i državu BiH. Dvadeset godina od domaćih i međunarodnih institucija tražimo samo istinu. Ponovo pozivamo nadležne institucije da nam pomognu da dođemo do te istine i konačne pravde – istakao je Ajkunić.

Upravo se čita:  Upozorenje za građane BiH: Ako ste kupili neke od ovih proizvoda, odmah ih vratite u prodavnicu!

Kod spomen-obilježja u Vrbanji proučena je Fatiha pred duše svih ubijenih, a položeno je i cvijeće. U džamiji u Vrbanji upriličen je prigodan vjerski program a manifestacija je završila posjetom mjesnom groblju, gdje je konačni smiraj našao i najveći broj ubijenih mještana ovog naselja.

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Od sutra se očekuje povećana frekvencija saobraćaja i gužve na granicama

Jutros se u većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća uz povoljne vremenske uslove i slabiju frekvenciju saobraćaja. Sutra, posljednjeg dana...

Još vijesti za vas