Subota, 27 travnja, 2024

Zlato više nije najskuplji plemeniti metal na svijetu!

Preporučeno

Zbog visoke cijene tog metala u posljednjih nekoliko godina zabilježen je i skok krađa katalitičkih pretvarača diljem svijeta.

Cijena plemenitog metala paladija porasla je u protekla dva tjedna 25 posto na svjetskim tržištima, dosegnuvši 2.500 dolara za uncu, što je i dvostruko više nego prošle godine.

Unca paladija sada košta više i od zlata, a pritisci koji utječu na rast njezine cijene vjerojatno neće tako uskoro popustiti, piše BBC.

Paladij je sjajni, bijeli metal iz iste skupine kao i platina, rutenij, rodij, osmij i iridij. Većina svjetskog paladija dolazi iz Rusije i Južnoafričke Republike, a ekstrahira kao nusproizvod prilikom vađenja drugih metala, obično platine i nikla.

Upravo se čita:  Svečano otvoren prvi tržni centar Islamske zajednice

Taj plemeniti metal je ključna komponenta katalitičkih pretvarača, koji su dio ispušnog sustava automobila koji kontrolira emisije plinova, a nalazi se uglavnom u benzinskim i hibridnim vozilima.

Više od 80 posto paladija koristi se u tim uređajima koji pretvaraju otrovne plinove, poput ugljičnog monoksida i dušikovog dioksida, u manje štetne dušike, ugljične diokside i vodenu paru. U manjoj mjeri se koristi u elektronici, stomatologiji i nakitu.

Upravo se čita:  Bingo poslao važno obavještenje kupcima

Zbog visoke cijene tog metala u posljednjih nekoliko godina zabilježen je i skok krađa katalitičkih pretvarača diljem svijeta. Londonska policija priopćila je kako je broj krađa u prvih šest mjeseci 2019. godine porastao za više od 80 posto u usporedbi s godinom ranije.

Cijena je porasla prvenstveno jer potražnja za paladijem nadmašuje ponudu, što traje već duže razdoblje. Predviđa se da će količina proizvedenog metala u 2019. godini biti ispod globalne potražnje već osmu godinu uzastopno.

Upravo se čita:  300 radnika u RS-u ostalo bez posla

Budući da je taj metal sekundarni proizvod ekstrakcija platine i nikla, rudari nemaju fleksibilnost za povećanjem proizvodnje paladija s obzirom na rast cijena.

Južnoafrička Republika, koja proizvodi oko 40 posto svjetskih potreba, priopćila je prošle sedmice kako se proizvodnja metala te skupine, uključujući paladij, u novembru smanjila za 13,5 posto u odnosu na godinu ranije.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Bosanac (62) kao kuhar radio na crno, Njemačka će ga protjerati

Pripadnici njemačke carine iz Odjeljenja za kontrolu rada na crno protekle sedmice su izvršili nekoliko kontrola lokalnih restorana, ali...

Još vijesti za vas