Utorak, 30 travnja, 2024

Koronavirus uzima maha: Zabilježen prvi smrtni slučaj u regionu

Preporučeno

Predsjednik vlade i čelnik kriznog štaba za koronavirus Janez Janša ponovio je da je u novoj fazi epidemije tog virusa u Sloveniji najvažnija samoizolacija.

Koronavirus uzeo je prvu žrtvu u Sloveniji, objavio je portal 24ur. Riječ je o starijem muškarcu koji je preminuo u bolnici u Ljubljani. U glavni grad je stigao iz doma za starije i nemoćne Metlika, mjesta koje se nalazi na granici s Hrvatskom.

Inače, u ovom domu je sedam osoba zaraženo, a preminuli je i prije koronavirusa bio teško bolestan.

Upravo se čita:  Sretan kraj potrage: Pronađena Tijana koja je nestala u martu

U Sloveniji je prema podacima objavljenim danas u 14 sati koronavirusom zaražena 181 osoba, što je 30 više nego prethodnog dana, a testirano je ukupno 639 uzoraka.

Predsjednik vlade i čelnik kriznog štaba za koronavirus Janez Janša ponovio je da je u novoj fazi epidemije tog virusa u Sloveniji najvažnija samoizolacija.

– To je daleko najvažnija mjera, nijedna druga ne može više koristiti za usporavanje širenja virusa – kazao je Janša.

Upravo se čita:  Dvoje maloljetne djece ostalo bez majke: Ovo je žena koja je preminula nakon što ju je ljekar pustio na kućno liječenje

Slovenska vlada je donijela niz mjera za vrijeme epidemije te da je u toku nabava potrebne zaštitne opreme i sredstava čiji deficit je velik.

Infektolozi iz Infektološke klinike u Ljubljani, u kojoj se sada liječe isključivo oni koji su zaraženi koronavirusom, rekli su na konferenciji za novinare da se više neće testirati oni koji se javljaju liječnicima zbog bolesti dišnih puteva nego će se upućivati na kućnu izolaciju.

Upravo se čita:  Popustima privlačila klijente: Fatalna Sneža lažnu diplomu ovjerila kod notara, pa dobila licencu, tri godine radila estetske zahvate dok nije uhvaćena

Samo ako se njihovo stanje ne bude popravljalo moći će se testirati na koronavirus i eventualno hospitalizirati, sve u cilju da bude što više kapaciteta u bolnicama za teže slučajeve.

Prema pisanju medija najveći broj novih slučajeva koronavirusa bilježe u mjestu Šmarje pri Jelšah (koje nema ni 2.000 stanovnika), gdje se najprije razboljela učiteljica u osnovnoj školi, a zaraženo je po nezvaničnim podacima već 62 ljudi.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Mešalić: U Parlamentu FBiH vidimo obrise diktature, bliži se imenovanje Marina Vukoje

Hoće li amandman visokog predstavnika Christiana Schmidta na Ustav FBiH sutra stupiti na snagu? Koji su naredni potezi opozicije?...

Još vijesti za vas