Utorak, 30 travnja, 2024

Ko je Guzinu iz Koalicije za Mostar osigurao glas više nego u javnom glasanju?

Preporučeno

Nakon procedure tajnog glasanja u drugi su se krug plasirali Kordić iz HDZ-a i Guzin iz SDA. Kordić je dobio 14 glasova, Guzin 12, Baralija dva, dok su listići dvoje vijećnika (pretpostavlja se HRS-a) bili nevažeći.

U drugi krug izbora za gradonačelnika Mostara nakon tajnog glasanja plasirala su se dvojica ljekara, Mario Kordić iz HDZ-a BiH i Zlatko Guzin iz SDA.

Rekli bismo, očekivano. No, s obzirom da “Koalicija za Mostar” čiji je Guzin kandidat ima 11 vijećnika, a on je dobio 12. glasova, javnost intigrirao pitanje ko je Guzinu osigurao 12. glas, piše Hrvatski medijski servis (HMS).

Upravo se čita:  Ramo Isak posjetio nanu Fatu Orlović: "Rata neće biti, možete mirno spavati"

Za dr. Kordića, može se pretpostaviti da je glasalo svih 13 vijećnika HDZ BiH, a da je 14. glas dodao vijećnik Dodikovog SNSD-a Velibor Milivojević, koji je i ranije, na sjednici 5. februara javno glasao za Kordića.

U jučerašnjem nastavku sjednice, tajno je glasalo 30 od ukupno 35 vijećnika. Naime, troje vijećnika SDP-a i dvoje PMP-a napustilo je sjednicu nakon što nije prihvaćen prijedlog Armana Zalihića (SDP), kojeg je za gradonačelnika kandidirala Prva mostarska partija, da se sjednica prekine i nastavi za pet dana.

Uz 11 vijećnika Koalicije za Mostar, te 13 vijećnika HDZ-a BiH glasalo je još troje vijećnika HRS-a i dvoje Naše stranke, (uključujući i Bošku Ćavar, koja je glasala iz svog stana s obzirom na to da je pozitivna na koronavirus) te vijećnik SNSD-a.

Upravo se čita:  Tužilaštvo napravilo veliki propust, sutkinja odbila 30 dokaza

Nakon procedure tajnog glasanja u drugi su se krug plasirali Kordić iz HDZ-a i Guzin iz SDA. Kordić je dobio 14 glasova, Guzin 12, Baralija dva, dok su listići dvoje vijećnika (pretpostavlja se HRS-a) bili nevažeći.

Uz pretpostavku da je za Kordića glasalo 13 vijećnika HDZ BiH i jedan vijećnik SNSD-a, za Guzina 11 vijećnika ” Koalicije za Mostar”, a za Irmu Baraliju ona i druga vijećnica Naše stranke Boška Ćavar, a da su dva glasa bila suzdržana- 12. glas za Guzina mogao je biti jedino glas jednog vijećnika Hrvatske republikanske stranke!

Upravo se čita:  Mešalić: U Parlamentu FBiH vidimo obrise diktature, bliži se imenovanje Marina Vukoje

Ako je neko od vijećnika HRS-a uistinu glasao za Guzina otvara se pitanje zbog čega. Neki kažu kako je to bilo zezanje, s obzirom da su “Republikanci” znali da 1 glas za Guzina, neće utjecati na to da se i Kordić plasira u drugi krug. Špekulira se i da je HRS ovim potezom htio poslati poruku HDZ-u BiH da neće bezuvjetno podržati Marija Kordića u drugom i trećem krugu. Naravno, ovo su samo špekulacije… – piše HMS.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Mešalić: U Parlamentu FBiH vidimo obrise diktature, bliži se imenovanje Marina Vukoje

Hoće li amandman visokog predstavnika Christiana Schmidta na Ustav FBiH sutra stupiti na snagu? Koji su naredni potezi opozicije?...

Još vijesti za vas