Nedjelja, 28 travnja, 2024

Hladan tuš za Milorada Dodika i Narodnu skupštinu RS: “Entiteti se ne mogu otcijepiti, odluku o zatvaranju OHR-a donosi PIC”

Preporučeno

Visoki predstavnik nastavlja sa ključnom ulogom u provođenju civilnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma, u skladu sa svojim mandatom i ovlaštenjima koja mu je dala međunarodna zajednica 

Ambasade Francuske, Njemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država, kao i specijalni predstavnik EU u Sarajevu, upoznate su sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske te su ponovile opredjeljenje za teritorijalni integritet i fundamentalnu strukturu Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, suverene države sa dva entiteta koji nemaju pravo na otcjepljenje od BiH.

U njihovoj zajedničkoj izjavi navodi se da se u vrijeme kada se zemlja suočava sa brojnim problemima, uključujući pandemiju, pozivaju sve institucije vlasti da se fokusiraju na zadovoljenje potreba njenih građana, uključujući potrebu za reformama neophodnim za ekonomski oporavak i napredak na putu ka EU, a ne na izjave koje unose podjele.

Upravo se čita:  Helez poručio Dodiku da se 'okani ćorava posla': Nema ništa od otcjepljenja, stradat će svi

Ističe se da je put naprijed za BiH jasno formulisan u Mišljenju EU i OHR agendi 5+2, i to je ono na šta treba da se fokusiraju institucije koje traže okončanje međunarodne supervizije. U međuvremenu, dodaje se, navedene ambasade nastavljaju pružati podršku i visokom predstavniku i EUFOR-u.

Napominje se da je doprinos snaga EUFOR-a miru i stabilnosti još od ključne važnosti u BiH, te nastavljaju u potpunosti podržavati njihov rad.

Upravo se čita:  Puljić: Pitajte Iran zašto traži 15 dana odgađanja glasanja o Rezoluciji o Srebrenici

“Podsjećamo da svaku odluku o eventualnom zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika (OHR) donosi Upravni odbor Savjeta za provođenja mira (PIC). Preduslovi za zatvaranje OHR-a jasno su definisani agendom 5+2, koja mora biti u potpunosti provedena”, stoji u izjavi.

Do tada, navodi se, visoki predstavnik nastavlja sa ključnom ulogom u provođenju civilnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma, u skladu sa svojim mandatom i ovlaštenjima koja mu je dala međunarodna zajednica.

Upravo se čita:  Dodik i Nešić otputovali u Rusiju: Podijelili fotografiju iz aviona, digli tri prsta

“Po svim navedenim pitanjima, visoki predstavnik blisko sarađuje sa domaćim akterima, uključujući predstavnike Republike Srpske. Pozivamo sve strane u BiH, na svim nivoima vlasti, da održavaju konstruktivnu atmosferu i ulažu napore u ostvarenje bolje budućnosti za sve građane”, navedeno je u zajedničkoj izjavi, a saopšteno iz Ambasade SAD-a u BiH.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Ništa mi nije teško” Dječak iz Bosanskog Petrovca je glava domaćinstva nakon smrti oca, od četvrte godine vozi traktor

Trinaestogodišnji Miloš Jeličić iz Bosanskog Petrovca kompletan posao jednog seoskog domaćinstva preuzeo je na sebe nakon što mu je...

Još vijesti za vas