Utorak, 30 travnja, 2024

Delegati HDZ-a glasali protiv zakona o zabrani negiranja genocida

Preporučeno

Dom naroda Parlamenta BiH u prošli četvrtak odbio je Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona BiH, čije su usvajanje po hitnom postupku predložili delegati Denis Bećirović (SDP BiH) i Zlatko Miletić (nezavisni).

Podsjetimo, izmjenom i dopunama Krivičnog zakona BiH bilo je predviđeno definisanje pojma mržnje kao pobude za izvršenje krivičnog djela. Također, bile su predložene kazne za one koji počine ovo krivično djelo poricanjem genocida i zločina protiv čovječnosti, dodjelom priznanja, nagrada i privilegija presuđenim ratnim zločincima, kao i dodjelom naziva javnom objektu po presuđenom ratnom zločincu.

Upravo se čita:  Ko je žena koja je udarila šakom od sto, "ušutkala" i izblamirala Vučića pred cijelim svijetom

Za Bećirovićevu i Miletićevu inicijativu nije bilo ni opšte, ni entitetske većine, a od 14 prisutnih delegata, za je bilo šest, protiv sedam i jedan suzdržan.

Uz Bećirovića i Miletića, njihovu inicijativu podržali su još i preostala četvorica delegata iz Kluba bošnjačkog naroda (Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić, Amir Fazlić – sva trojica SDA i Munib Jusufović – SBB).

Upravo se čita:  Nešiću na izjavu "Sanjam da svi Srbi žive ujedinjeni" stigli komentari iz Srbije: 'Alo Bosanac, šta te briga gdje ćemo da živimo'

U Klubu hrvatskog naroda protiv su bili Dragan Čović, Marina Pendeš i Bariša Čolak, dok Lidija Bradara (sve četvero HDZ BiH) nije prisustvovala glasanju. Četiri delegata iz Kluba srpskog naroda (Nikola Špirić, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić i Sredoje Nović – svi SNSD) bilo je protiv, dok je Mladen Bosić (SDS) jedini bio suzdržan.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Enis Bešlagić otvorio dušu o odnosu sa djecom: ‘Da sam bio kući, sada ne bi bila ovakva’

Enis Bešlagić mnogima je omiljeni glumac, a iako je aktivan na društvenim mrežama, ne govori često o privatnom životu....

Još vijesti za vas