Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko: “Ovo je ključno za budućnost Zapadnog Balkana…”

Preporučeno

Plenarna sjednica tradicionalno je obilježena godišnjim govorom predsjednice Komisije o stanju Europske unije.

Zastupnici u Europskom parlamentu sljedeće sedmice će na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, nakon dogovora postignutog s Vijećem u junu, raspravljati i usvojiti novu generaciju Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA III), kojim se financira pristupni proces i provedba reformi u državama kandidatima i potencijalnim kandidatima na zapadnom Balkanu i Turskoj.

Novi instrument, vrijedan više od 14 milijardi eura, najvažniji je financijski instrument EU-a za potporu europskoj perspektivi država zapadnog Balkana, saopćeno je iz Europske pučne stranke.

Kao suizvjestiteljica za instrument, zastupnica Željana Zovko pregovarala je u ime Europskog parlamenta o novoj uredbi s Komisijom i Vijećem te je uspjela uključiti pojačanu ulogu Europskog parlamenta u pretprogramiranje sredstava i povećanu vidljivost i uvjetovanost politike proširenja.

Plenarna sjednica tradicionalno je obilježena godišnjim govorom predsjednice Komisije o stanju Europske unije. Ursula von der Leyen u srijedu će predstaviti rezultate rada Komisije u prošloj godini, koju su obilježili napori za ublažavanje posljedica zdravstvene i ekonomske krize uzrokovane pandemijom Covid-19.

Europski parlament će tokom rasprave ocijeniti rad Komisije i iznijeti svoje stavove i ideje o tome kako odgovoriti na brojne izazove s kojima se Unija suočava, poput ekonomskog oporavka, vanjskopolitičkih izazova, borbe protiv klimatskih promjena, digitalizacije i stanja Konferencije o budućnosti Europe, navode iz Ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Odzvonilo onima koji ne žele raditi? FBiH želi razdvojiti one koji traže posao od onih koji su na birou radi osiguranja

Hoće li Federacija BiH kroz novo zakonsko rješenje uspjeti riješiti dugogodišnje pitanje i izazov razdvajanja aktivnih tražitelja posla s...

Još vijesti za vas