Srijeda, 1 svibnja, 2024

Potpuni debakl Željane Zovko: Zastupnici u Evropskom parlamentu tokom sjednice saslušali svjedočenja Sejdića, Fincija i Azre Zornić, Zovko razočarana što nije razmatran slučaj Ljubić

Autor:S.B.

Preporučeno

Izaslanstvo Evropskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom (DSEE) održalo je u srijedu razmjenu mišljenja o situaciji u Bosni i Hercegovini i neprovođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) u vezi s političkim pravima.

Zastupnici u Evropskom parlamentu su tokom sjednice saslušali lična svjedočenja Derve Sejdića, Jakoba Fincija i Azre Zornić u vezi s njihovim predmetima na sudu u Strasbourgu i njihov pogled na budućnost Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ureda europarlamentarke Željane Zovko.

Zastupnica u Evropskom parlamentu i potpredsjednica Delegacije Evropskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom Željana Zovko ocijenila je sastanak jednostranim i neprimjerenim te je insistirala na uključivanju presude Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić u raspravu.

“U prosincu sam poslala dopis predsjedavajućem izaslanstva, zastupniku Franzu, u kojem sam tražila uključivanje razmjene mišljenja o provedbi odluke Ustavnog suda u slučaju Ljubić, koja je bitan element za budućnost Bosne i Hercegovine. Rečeno mi je da će sjednica uključivati osobna svjedočenja. Smatrala sam da je sjednica nepotpuna bez sudjelovanja g. Ljubića i rasprave o njegovom predmetu na Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, ali moj prijedlog da na sjednicu 12. siječnja pozovem g. Ljubića i predsjednika Ustavnog suda BiH Matu Tadića je odbijen”, naglasila je Zovko, dodavši kako je nakon posljednjeg sastanka podnijela novi zahtjev u kojem je ponovila isti apel za sljedeću sjednicu delegacije.

Zovko smatra da se položaj predsjedavajućeg navedene delegacije zloupotrebljava te da je u više navrata pozivala na nepristran pristup u dogovaranju aktivnosti delegacije.

Ocijenila je kako predsjedavajući i sekretarijat radije promoviraju jednostran stav, iako ga je Evropski parlament osudio u rezolucijama Evropskog parlamenta o Bosni i Hercegovini. Zovko drži kako je takva praksa neprihvatljiva i kontraproduktivna u ovim, kako je kazala, napetim vremenima.

Naime, prošle godine su Zovko i njene kolege uputili pismo pritužbe pokojnom predsjedniku Evropskog parlamenta Davidu Sassoliju zbog Franzove klevete hrvatskih političara.

U službenoj izjavi u svojstvu predsjedavjućeg izaslanstva DSEE-a, Franz je naveo kako je očito da određene političke snage u Hrvatskoj, zemlji članici EU-a, imaju potencijalnu destabilizirajuću agendu u odnosu na Bosnu i Hercegovinu.

No svi pokušaji Željane Zovko bili su uzaludni.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Mešalić: U Parlamentu FBiH vidimo obrise diktature, bliži se imenovanje Marina Vukoje

Hoće li amandman visokog predstavnika Christiana Schmidta na Ustav FBiH sutra stupiti na snagu? Koji su naredni potezi opozicije?...

Još vijesti za vas