Nedjelja, 28 travnja, 2024

Dodik ponudio rješenje za sve veća povećanja cijena: Smanjiti PDV na osnovne životne namirnice, povećati na luksuz

Preporučeno

Ova bi mjera, tvrdi Dodik, bila privremenog karaktera i mogli bi je ograničiti do kraja ove godine dok se ne stabilizuje tržište.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je Srni da će kao predsjednik najveće političke organizacije u Republici Srpskoj predložiti smanjenje stope PDV-a na brašno, ulje, šećer i ostale osnovne životne namirnice na 10 odsto.

Upravo se čita:  Reakcija VSTV-a: Konaković izjavama vrši eroziju principa vladavine prava u našoj zemlji!

Dodik je naglasio da je smanjenje PDV-a na osnovne životne namirnice jedna od mjera koja bi sigurno zauzdala povećanje cijena i ublažila udar inflacije na porodične budžete u cijeloj BiH.

Ova bi mjera, tvrdi Dodik, bila privremenog karaktera i mogli bi je ograničiti do kraja ove godine dok se ne stabilizuje tržište.

– Diferencirana stopa PDV-a, uz ograničenje marži u maloprodaji, u ovom trenutku bio bi sasvim adekvatan odgovor na inflatorni udar. S obzirom na to da BiH ima najnižu stopu PDV-a u Evropi, smatramo da je vrijeme da se poveća PDV na luksuz, a da porezi na osnovne životne namirnice budu smanjeni – zaključio je Dodik.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Ništa mi nije teško” Dječak iz Bosanskog Petrovca je glava domaćinstva nakon smrti oca, od četvrte godine vozi traktor

Trinaestogodišnji Miloš Jeličić iz Bosanskog Petrovca kompletan posao jednog seoskog domaćinstva preuzeo je na sebe nakon što mu je...

Još vijesti za vas