Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Nakon što je Truss posjetila BiH, Zaharova bijesna na Britaniju i NATO

Preporučeno

Zaharova konstatira kako je Velika Britanija u 20. stoljeću bila “zainteresirana za etničku nestabilnost u regiji, uključujući Kosovo”.

Prošle sedmice u službenu posjetu Sarajevu bila britanska šefica diplomacije Liz Truss, a tim se povodom Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, na društvenim mrežama ruskog veleposlanstva u BiH oglasila podužim tekstom u kojem je žestoko napala NATO, a spominjala je i 13. stoljeće.

“Tokom posjeta Balkanu poznavateljica povijesti i geografije, šefica britanskog Foreign Officea Liz Truss, pozvala je građane Bosne i Hercegovine da ne vjeruju Rusiji, koja ‘maligno utječe’ na regiju. Stručnjaci šapuću: tijekom britansko-bosanskih pregovora dotaknuta je tema ulaska zemlje u ‘jedinstveni evropski dom’ i integracije u NATO. Nekako je čudno govoriti o destruktivnom i nekonzistentnom utjecaju NATO-a na Balkan, ali da podsjetim: 1999. godine Sjevernoatlantska alijansa je bombardirala Jugoslaviju koristeći osiromašeni uran”, napisala je.

Upravo se čita:  Majka (19) pokušala prodati vlastitog dvogodišnjeg sina: S novcem htjela pokrenuti obrt

Pa je nastavila.

“Pametna Liz Truss zna za ‘mongolsko-tatarsku invaziju Ukrajine’, ali zar ne zna za NATO-ovo bombardiranje Beograda?” napisala je Zaharova, koja se onda vratila sve do 13. stoljeća i poručila kako su tada “zapadnoeuropski vitezovi zauzeli i opljačkali Konstantinopolis i desetljećima usporavali razvoj Bizantskog carstva, uslijed čega je ono kasnije palo i prestalo postojati”.

Upravo se čita:  Bosanac u Austriji osuđen na šest mjeseci jer je prijetio službenici parkinga “šamaranjem” nakon što mu je pisala kaznu

Zaharova zatim konstatira kako je Velika Britanija u 20. stoljeću bila “zainteresirana za etničku nestabilnost u regiji, uključujući Kosovo”.

“Onda su počele devedesete, a sadržaj i značenje ‘britanskog (i NATO-ovog) utjecaja’ na Balkan postali su očiti cijelom svijetu. Kao dio zapadne koalicije, London je patronizirao trgovinu organima koju vode kosovski militanti i krijumčarenje svega u regiji, uključujući oružje. Ako je u povijesti Balkana postojala sila razornija od baruta i granata i smrtonosnija od kuge, onda je govorila na čistom engleskom”, naglasila je Zaharova.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Bećirović se oglasio iz Egipta, slijede razgovori sa državnim vrhom

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović, otputovao je u službenu posjetu Egiptu. Bećirovića je na aerodromu u Kairu dočekao...

Još vijesti za vas