Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Delegacija EU o političkoj podjeli policijskih agencija i OSA-e: Izvor velike zabrinutosti u pogledu profesionalizma

Autor:NAP.ba

Preporučeno

Jasan stav o političkom utjecaju na nosioce javnih funkcije iskazala je i Delegacije EU

Nova državna vlast koja bi trebala biti potvrđena naredne sedmice, već je na jednom od sastanaka koalicionih stranaka dogovorila raspodjelu nekih od ključnih pozicija u sigurnosnom sektoru BiH.

Riječ je o tri državne policijske agencije i Obavještajno-sigurnosnoj agenciji. Vrlo precizno su politički lideri javnosti saopćili šta je koja stranka dobila. Pa je tako SNSD-u pripala SIPA gdje je već direktor blizak toj stranci Darko Ćulum, Granična policija BiH ostaje HDZ-u gdje je istekao drugi mandat direktora Zorana Galića koji je redovni sudionik okupljanja političke obitelji HDZ-a, a Direkcija za koordinaciju policijskih tijela strankama pripala je strankama okupljenim oko SDP-a i NIP-a zbog čega se ide na poništavanje okončanih konkursa za šest čelnih pozicija u tri agencije ili barem jednog njihovog dijela.

Upravo se čita:  Pogled iz RS: "Debakl Dodika, ovo je bilo gore nego kad ga je ponizio Bakir"

Kada je riječ o OSA-i, stranke osmorke dobile su direktorsku poziciju, dok je zamjenička rezervisana za SNSD.

Nekim imenima za direktora OSA-e već se licitiralo u javnosti, iako obavljaju vrlo važne pozicije na kojima je potrebna politička neutralnost. Na taj način su stranački etiketirani što može utjecati na njihov profesionalni dignitet i nezavisnost od politike/a.

Upravo se čita:  Dodik: RS je spremna isplatiti Federaciji dvije milijarde KM i dati Potočare da se raziđemo

Jasan stav o političkom utjecaju na nosioce javnih funkcije iskazala je i Delegacije EU odgovarajući na pitanje da li je u jednoj državi koja ima status kandidata EU prihvatljiva politička intervencija kada je riječ o važnim pozicijama unutar policijskih i obavještajne agencije.

„Jačanje vladavine prava je okosnica procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine. Nosioci javnih funkcija imaju odgovornost da djeluju u javnom interesu i kao takvi treba da se pridržavaju najviših standarda profesionalizma i integriteta.

Upravo se čita:  Oglasio se Dodik, zasmetalo mu obraćanje Zlatka Lagumdžije na hitnoj sjednici Vijeća sigurnosti o BiH

Međutim, politički uticaj je i dalje izvor velike zabrinutosti u pogledu profesionalizma i odgovornosti u javnim institucijama“, naveli su u odgovoru iz Delegacije EU za Patriju.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Odzvonilo onima koji ne žele raditi? FBiH želi razdvojiti one koji traže posao od onih koji su na birou radi osiguranja

Hoće li Federacija BiH kroz novo zakonsko rješenje uspjeti riješiti dugogodišnje pitanje i izazov razdvajanja aktivnih tražitelja posla s...

Još vijesti za vas