Srijeda, 15 svibnja, 2024

Balkanac otvorio firmu u Cirihu pa optužen za pranje novca

Preporučeno

Čitava intriga započela je još 2021. godine, kada je glavni osumnjičeni Ardit T. otvorio fiktivnu firmu sa sjedištem u Cirihu.

Penzionisani švicarski arhitekta u dobi od 79 godina, zajedno sa svojim partnerom, postao je žrtva prevaranata s Balkana nakon što su uložili značajan iznos od dva miliona franaka u platforme za trgovanje kriptovalutama.

Ova priča o prevarama odvijala se tokom dužeg razdoblja, a sedam osoba, predvođenih osumnjičenim Arditom T., uhapšeno je pod sumnjom za krivična djela prevaranata, kao i za pranje novca.

Čitava intriga započela je još 2021. godine, kada je glavni osumnjičeni Ardit T. otvorio fiktivnu firmu sa sjedištem u Cirihu.

Upravo se čita:  Htio više, pa se prevario: Penzioner mora vratiti čak 160.000 KM u zavod za mirovinsko osiguranje

Posredstvom navodnog direktora, Uelija Šmita, kontaktirao je šicarskog arhitekta i ponudio mu pomoć u trgovanju kriptovalutama. Iako je arhitekti bilo poznato područje trgovanja kriptom, ovog puta su stvari krenule u sasvim drugačijem smjeru.

Ardit T. obećao je arhitekti da će moći povući investirani novac, a sve što je trebalo učiniti bilo je izvršiti plaćanje za transfer sredstava.

Upravo se čita:  Njemačka povukla s tržišta suhe vrganje porijeklom iz Srbije - tvrde da su rizik po zdravlje

Sve ovo odvijalo se kroz niz manipulacija, a šteta, koja se kumulirala tokom više od dvije godine, iznosila je milione eura. Tek u januaru 2023. godine, arhitekt i njegov partner shvatili su da su žrtve prevare.

Ardit T. nije samo iskoristio ovu prijevaru za financijski dobitak, već je svojim žrtvama predstavljao lažnu sliku o svom uspjehu. Koristeći sredstva iz prevare, upuštao se u različite luksuzne aktivnosti, uključujući čak i poslovne pothvate u industriji keteringa.

Upravo se čita:  Htio više, pa se prevario: Penzioner mora vratiti čak 160.000 KM u zavod za mirovinsko osiguranje

Prilikom hapšenja, kod njega su pronađena i oružja, te se otkriva da je cijela priča bila dio šire kriminalne šeme koja uključuje nekoliko članova porodice.

Ova priča o prevari naglašava važnost opreza u digitalnom dobu, gdje su prevaranti sve inventivniji u iskorištavanju ljudske naivnosti i nesigurnosti u vezi s kriptovalutama.

Izdvajamo

Izdvajamo

Ryanair najavljuje snažan rast na Balkanu: Ciljaju na 11 miliona prevezenih putnika ove godine

Irska niskotarofna aviokompanija Ryanair najavila je nastavak snažnog rasta na Balkanu, pri čemu je njen izvršni direktor Michael O’Leary,...

Još vijesti za vas