Subota, 18 svibnja, 2024

Aktuelni saziv Vlade FBiH proslavlja prvi rođendan: Nikšić i Isak s osmijehom rezali tortu

Preporučeno

Premijer Nikšić se zahvalio svim kolegama u Vladi FBiH na radu i donošenju važnih odluka

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas obilježava godinu dana rada aktuelnog saziva. Tim povodom je održana i sjednica Vlade, a atmosfera je bila, sudeći po fotografiajma koje je objavio federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak, praznična.

Premijer Nermin Nikšić zahvalio se svim kolegama u Vladi FBiH na radu i donošenju važnih odluka. Potom su se on i Isak fotografisali dok režu tortu sa širokim osmijehom.

Imenovanje Vlade Federacije BiH potvrđeno je 28. aprila 2023. godine na zasjedanju Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. U ovom sazivu Vlade FBiH dužnosti su preuzeli: premijer – Nermin Nikšić, zamjenik premijera i ministar finansija – Toni Kraljević, zamjenik premijera i ministar razvoja, poduzetništva i obrta – Vojin Mijatović, ministar unutrašnjih poslova – Ramo Isak, ministar pravde – Vedran Škobić, ministar energije, rudarstva i industrije – Vedran Lakić, ministrica kulture i sporta – Sanja Vlaisavljević, ministrica prometa i komunikacija – Andrijana Katić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica – Nerin Dizdar, ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata – Nedžad Lokmić, ministar zdravstva – Nediljko Rimac, ministrica obrazovanja i nauke – Jasna Duraković, ministar trgovine – Amir Hasičević, ministar rada i socijalne politike – Adnan Delić, ministrica okoliša i turizma – Nasiha Pozder, ministar prostornog uređenja – Željko Nedić i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva – Kemal Hrnjić.

Upravo se čita:  Vučić najavljuje: Srbija će tražiti rezoluciju o Jasenovcu
Foto: Instagram

Visoki predstavnik Christina Schmidt nametnuo je izmjene Ustava FBiH prema kojima je za imenovanje nove vladeovog bh. entiteta dovoljna saglasnost dvoje od troje članova rukovodstva Federacije BiH. U ovom slučaju, saglasnost za imenovanje vlade dali su predsjednica Federacije Lidija Bradara iz HDZ BiH i Igor Stojanović iz SDP-a, dok Refik Lendo iz SDA nije želio da da saglasnost smatrajući da u novoj vladi treba da bude SDA, koja je na prošlogodišnjim opštim izborima dobila najaviše glasova.

Izdvajamo

Izdvajamo

Za dvije sedmice ćemo opet vidjeti “crveno nebo iznad BiH”

Polarna svjetlost koja se prije nekoliko dana mogla vidjeti i na nebu iznad Bosne i Hercegovine ponovno će biti...

Još vijesti za vas