Utorak, 30 travnja, 2024

Steinmeier prijeti sankcijama Ukraniji

Preporučeno

Foto: Agencije
Foto: Agencije

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier rekao je da bi se sankcije trebala iskoristiti kao prijetnja ukrajinskoj vladi ako ne nađe političko rješenje za sporove s opozicijom.

Komentari ministra socijaldemokrate imaju drugačiji ton od onih konzervativne kancelarke Angele Merkel, koja je prošle sedmice rekla da se sankcije ne trebaju spominjati, prenio je Reuters.

– Mislim da bi sada trebali zaprijetiti sankcijama – rekao je Steinmeier za njemačku TV stanicu ARD, dodavši da Njemačka mora biti spremna poduzeti ovakve mjere ako se situacija ne popravi.

Ukrajina je pogođena dvomjesečnim nemirima nakon odluke predsjednika Viktora Janukoviča da ne potpiše sporazum o trgovini s Evropskom unijom. Ukrajina trenutno poteže konopac između Rusije i zapada.

Sjedinjene Države i Evropska unija vode preliminarne pregovore o mogućoj finansijskoj pomoći Ukrajini kada se nova vlada formira.

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Milijardu eura ipak nije propalo? Usvojena lista reformi u Bosni i Hercegovini

Radni tim u Bosni i Hercegovini, kojim predsjedava predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, usuglasio je Listu reformi s...

Još vijesti za vas