Nedjelja, 19 svibnja, 2024

Nevjerovatne plate i naknade u državi sa preko 550.000 nezaposlenih (Video)

Preporučeno

Ilustracija
Ilustracija

Parlamentarci imaju pravo na minimalno od 5.500 do čak 7.000 KM mjesečnih primanja…

Dok u državi preko 550.000 nezaposlenih traži bilo kakav posao, pa čak i uz spremnost da rade za minimalac, prebijednih 380 KM parlamentarci imaju pravo na plaće, paušal, topli obrok, naknade za prevoz, odvojeni život, smještaj, dnevnice, ad hoc komisije – minimalno od 5.500 do čak 7.000 KM mjesečnih primanja. Tu su i reprezentacije, plaćen mobilni telefon, otpremnine…

Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine naprosto je zatrpana zahtjevima poslanika/zastupnika i delegata/izaslanika za isplatama raznih vrsta naknada. BUKA doznaje kako se najčešće radi o onim za ostvarivanja prava na razlike plaća kao i isplate troškova naknada za rad u ad hoc komisijama i privremenim i povremenim parlamentarnim tijelima.

Upravo se čita:  Dodik nakon sastanka sa mađarskim ministrom vanjskih poslova: Rezolucija će bitno destabilizovati BiH, do mjere potpune paralize odnosa

I dok u državi sa preko 550.000 nezaposlenih traži bilo kakav posao, pa čak i uz spremnost da rade za minimalac uz prebijednih 380 KM državni im parlamentarci uporište za svoje prekobrojne privilegije pronalaze u po jednoj odluci i pravilniku: o načinu obračuna plaća i ostalih materijalnih prava poslanika i delegata Parlamentarne skupštine BiH i materijalnim troškovima u PS BiH.

Upravo se čita:  Vučić najavljuje: Srbija će tražiti rezoluciju o Jasenovcu

U skladu sa navedenim članovi Kolegija, predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog/Zastupničkog Božo Ljubić (HDZ 1990), Denis Bećirović (SDP) i Milorad Živković (SNSD) i Doma naroda PS BiH Dragan Čović (HDZ BiH), Sulejman Tihić (SDA) i Ognjen Tadić (SDS) imaju pravo na osnovu plaću u iznosu od 4.134,24 KM.

Njima je omogućeno i da mjesečno potroše po 1.000 KM računa za mobilne telefone , a na na raspolaganju im je i 1.000 KM mjesečno za troškove reprezentacije – 500 KM interne (u Parlamentu BiH) i 500 KM eksterne (van zgrade institucija BiH).

Upravo se čita:  Na naplatu stižu 23 miliona maraka: BH Gas i Energoinvest izgubili spor s Mađarima

Što se tiče plaćanja za posjetu porodici, plaća se od 400 do 1400 KM. Prvo troje na listi su Krajišnici. Prvi na listi je Nermin Purić (DNZ) koji prima 1 394 KM, drugi je Senad Šepić (SDA) sa 1 237,86 KM, a na trećem mjestu je Nermina Ćemalović (SDP) koja prima 1 273,86 KM.

Pogledajte kompetan video prilog koji je pripremila televizija Hayat.

(BUKA/Hayat TV)

Izdvajamo

Izdvajamo

Kako je Srebrenica ponovo vraćena na globalnu scenu?

Nakon što je u petak usaglašen konačni tekst Rezolucije o genocidu u Srebrenici, propali su svi mogući pokušaji da...

Još vijesti za vas