Subota, 18 svibnja, 2024

Josipović: Susjedne zemlje za ulazak u EU trebaju ispuniti kriterije kao i Hrvatska

Preporučeno

Ivo Josipović (Foto: Agencije)
Ivo Josipović (Foto: Agencije)

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas kako susjednim zemljama treba pomoći da što prije uđu u Europsku uniju, ali ne mimo kriterija, istaknuvši da i one trebaju ispuniti sve uvjete koje je za ulazak u EU morala ispuniti Hrvatska.

“Treba smisliti neki plan ili projekt u kojem će ih se motivirati da što prije obave reforme, a sve ono što smo mi ispunili – moraju ispuniti i oni”, rekao je Josipović odgovarajući na novinarska pitanja u sklopu posjeta zagrebačkoj Grafičkoj školi, koja ove godine slavi 120. godišnjicu postojanja.

Novinare je zanimalo Josipovićevo mišljenje o stajalištu njegova glavnog analitičara Dejana Jovića, koji se zalaže da EU snizi kriterije za ulazak u Uniju za sve zemlje zapadnog Balkana, te ih primi po ubrzanom postupku.

Upravo se čita:  U društvu Tamare Vučić: Supruga Volodimira Zelenskog u Beogradu

Josipović podsjeća da je Hrvatska svojim izjavama i deklaracijama iskazala interes da sve zemlje u okružju postanu članice EU, pa i NATO-a, jer “to doprinosi našoj sigurnosti i sigurnosti regije”, a napominje i da “posljednji događaji u Ukrajini upozoravaju na različite moguće neželjene scenarije”.

“Ja isto tako mislim da treba pomoći našim susjedima, posebice smo zainteresirani za BiH, da što prije uđu u EU, ali ne mimo kreterija. Mislim da je to svima jasno”, rekao je.

Predsjednik Josipović nije htio komentirati slučaj podizanja optužnice protiv predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija kojega DORH tereti da je bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu dao 10 miliona eura mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini, kao ni priopćenje MOL-a u kojem se navodi da je Hernadi “pokazao da su te optužbe neutemeljene i da taj slučaj nije osnovan”.

Upravo se čita:  Konačno se oglasila firma u čijoj konzervi je navodno pronađen dio štakora: Izazvana je nesaglediva šteta našem ugledu

“Očekujem da DORH, a to mu je ustavna zadaća, štiti zakon i progoni svakog tko je počinio kazneno djelo, a detalje ne mogu komentirati”, rekao je.

Josipović je zadovoljan nastupom hrvatskog pravnog tima pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu nakon završetka glavne rasprave po tužbi Hrvatske protiv Srbije za genocid i srbijanske protutužbe.

“Mislim da je pravni tim koji nas je zastupao u Haagu napravio vrlo dobar posao, da su učinili najbolje što su mogli. Mislim da su napravili dobar posao, a što će sud odlučiti zaista je teško predvidjeti”, rekao je.

Upravo se čita:  Mali maturanti zapalili krov škole

Ocijenio je i da će pitanje referenduma o dvojezičnosti, odnosno ćirilice u Vukovaru, uskoro doći pred saborske odbore. “Imamo propisanu proceduru i vjerujem da će se to uskoro dogoditi”, rekao je.

U tom smislu drži poticajem pismo zamolbu predsjednika Sabora Josipa Leke, upućeno predsjedniku Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđi Grbinu, da tu temu stavi na dnevni red i odluči o zahtjevu. “Mislim da će i to pismo biti poticaj da se donesu odgovarajuće odluke”, rekao je.

Izdvajamo

Izdvajamo

Za dvije sedmice ćemo opet vidjeti “crveno nebo iznad BiH”

Polarna svjetlost koja se prije nekoliko dana mogla vidjeti i na nebu iznad Bosne i Hercegovine ponovno će biti...

Još vijesti za vas