Nedjelja, 24 rujna, 2023

Biznis džeparci: Vlada RS poslove Dodikove djece pomogla sa skoro 400 hiljada KM

Preporučeno

Najviše novca iz fondova je povukao Igorov „Fruit Eco“ u sklopu kojeg posluju voćnjaci u Gradišci.

Vlada Republike Srpske i u prošloj godini je izdašno pomagala privatne biznise porodice Dodik. Tri firme čija je pretežna djelatnost voćarstvo iz agrarnog budžeta i kompenzacionog fonda su dobili više od 370.000 maraka.

Prema podacima Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske firme “Fruit Eco” iz Gradiške, te “Agro voće” i “Global Liberty” iz Laktaša dobijala su finansijsku podršku za prodato i proizvedeno voće, regresirano dizel gorivo, protivgradne mreže, a potpomognuti su novčano i kako bi sanirali štetu od mraza, piše Capital.

Upravo se čita:  Face TV objavio stenogram razgovora Saracina i Dodika: "Koju valutu planirate da uvedete kada se otcijepite?"

Prvo preduzeće je u vlasništvu Igora Dodika, drugo se prema privrednim registrima vodi na Goricu Dodik, a u trećem su njih dvoje suvlasnici.

Riječ je o djeci srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji ih u javnosti predstavlja kao „preduzetnike koji ne zarađuju mnogo i koji se na sve načine bore da opstanu“.

Najviše novca iz fondova je povukao Igorov „Fruit Eco“ u sklopu kojeg posluju voćnjaci u Gradišci.

On je za proizvedeno i prodato voće dobio premiju od 100.000 maraka, a za postavljanje protivgradne mreže 50.000 KM.

Kao podršku za višegodišnje zasade Republika Srpska je Igora pomogla sa nešto preko 47.000 maraka, dok je za nabavku poljoprivredne mehanizacije dobio 27.729 KM.

Upravo se čita:  Kako pišu regionalni mediji: Dodik će proglasiti zakon kakav je uveo Putin

Iz Registra se vidi kako je preduzeću odobreno i blizu 3.000 maraka regresiranog dizel goriva, pa kad se podvuče crta, pomoć koju je mlađi Dodik dobio iznosi 227.700 KM.

Pravo na podsticaje i odštetu koristila je i Gorica Dodik, i to preko preduzeća „Agro Voće“.

Tako joj je za štetu od mraza iz Kompenzacionog fonda isplaćeno 49.589 maraka, dok je za proizvedeno i prodato voće „ubrala“ premiju od 50.811 maraka.

Upravo se čita:  Advokat Adamović odgovorio: Evo kada će Dodik prvi put sjesti na optuženičku klupu

Kada se uračuna regresirano gorivo i podrška za voćarsku proizvodnju, ova firma je dobila ukupno 128.670 KM.

Goričina i Igorova zajednička firma „Global Liberty“ dobila je najmanje novca kada su podsticaji u pitanju. Od 17.053 KM koje su im doznačene, polovina se odnosi na kompenzaciju za štetu od mraza, koja iznosi 8.787 KM.

Genralno, iz Kompenzacionog fonda i Agrarnog budžeta Republike Srpske u prošloj godini je isplaćeno 88,2 miliona maraka.

Među hiljadama korisnika, novca je bilo i za kompaniju „Prointer“ kojoj je za vođenje i održavanje Registra poljoprivrednih gazdinstava isplaćeno 145.435 KM.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Duge kolone vozila na izlazu iz BiH na pet graničnih prelaza

Na graničnim prijelazima Velika Kladuša, Izačić, Gradina i Bosanska Gradiška duge su kolone putničkih vozila na izlazu iz Bosne...

Možda vas zanima i ovo