Srijeda, 28 veljače, 2024

Broj azilanata iz BiH u Njemačkoj porastao za 317 odsto!

Preporučeno

Bezvizni režim EU za BiH nije ugrožen nakon povećanja broja zahtjeva za azil iz BiH za 13 odsto tokom maja, te nema nikakvog razloga za bilo kakvu paniku, rekao je Srni šef Monitoring tima BiH za viznu liberalizaciju Bakir Dautbašić.

“Bilo je povećanja i u prošloj godini, ali riječ je o malim procentima. Ove brojke nisu u ovom momentu toliko problematične, a mi kao Monitoring tim kontinuirano radimo na tome da ti procenti budu što manji u narednom periodu”, naglasio je Dautbašić.

Upravo se čita:  Preminuo poznati doktor Hamza Žujo, radio i na slučaju Memić

On je napomenuo da je BiH svoje obaveze iz “Mape puta” završila u najvećoj mjeri. “Svjedoci smo da je nedavno počelo zaprečavanje prelaza pogodnih za ilegalne prelaske sa Crnom Gorom, da je na teren izašla kompanija koja će obaviti taj posao i da već zatvara određene šumske puteve”, rekao je Dautbašić.

Dautbašić je podsjetio i da su ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić i zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renco Davidi 19. jula pustili u rad server za policijsku razmjenu policijskih baza podataka, što je bio jedan od najvažnijih preduslova za viznu liberalizaciju.

Upravo se čita:  Opasna Milka čokolada u kojoj je pronađena plastika isporučena u BiH
Ilustracija
Ilustracija

“Antikorupciona agencija na nivou BiH radi, zapošljava državne službenike tako da smo mi u tom smislu obavili sve poslove”, zaključio je Dautbašić.

Broj zahtjeva za azil iz BiH u maju je povećan za 13 odsto, pokazali su najnoviji podaci Evropske agencije za spoljne granice “Fronteks” u izvještaju o monitoringu efekata vizne liberalizacije.

Iz podataka je vidljivo da su od 19. do 22. sedmice 2013. godine bila 144 zahtjeva za azil iz BiH, dok je od početka godine do 22. sedmice ukupno zabilježeno 949 zahtjeva.
U poređenju maj 2012-maj 2013, broj azilanata iz BiH je više za 21 odsto, a u istom periodu je najveći porast tražilaca azila za NJemačku, u kojoj je broj porastao za čak 317 odsto. U 22 sedmice ove godine zabilježeno je 598 tražilaca azila za NJemačku, 111 za Švajcarsku, 160 za Švedsku i 43 za Belgiju.

Upravo se čita:  FHMZ objavio prognozu za naredne dvije sedmice, Sladić se fokusirao na jedan dan

(Srna)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon što je napustila OBN televiziju: Evo u koju TV kuću je prešla Maja Munda

Jedna od omiljenih TV voditeljica u BiH Maja Munda iznenadila je javnost s viješću kada je nakon 17 godina...

Još vijesti za vas