Nedjelja, 24 rujna, 2023

Čolak: Došlo je vrijeme da se preispita stanje u BiH i napravi funkcionalno rješenje

Preporučeno

„Ne znam kad će to biti i kako će biti, ali u svakom slučaju mislim da će se ta tema aktuelizirati. To je nedvojbeno“, govori u intervjuu „Jedan“ delegat u Domu naroda Parlametnarne skupštine Bosne i Hercegovine Bariša Čolak upitan hoće li HDZ BiH u parlamentarnu proceduru dostaviti prijedlog za novo institucionalno i teritorijalno reorganiziranje Bosne i Hercegovine.

Nakon raspisivanja Općih izbora 4. maja ove godine, međunarodnim predstavnicima pismom se obratio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je naveo da će Hrvatski narodni sabor u skladu sa zaključcima iz februara ove godine, pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju Bosne i Hercegovine na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije. Bariša Čolak koji je i član Glavnog vijeća HNS-a, oprezno govori o ideji reorganizacije Bosne i Hercegovine i nije jasno kada će njen sadržaj biti objelodanjen javnosti.

„Tu treba napraviti pravne i političke korake. Bez imalo dvojbe, ti koraci moraju biti, prije svega, u skladu sa evropskim standardima, sa međunarodnim konvencijama. Naravno da moraju biti u skladu i sa Ustavom Bosne i Hercegovine. Sve drugo bi vodilo nečemu što bi moglo izazvati još veće tenzije u Bosni i Hercegovini. I naravno da smo mi svjesni da mi to sami ne možemo napraviti. Za to treba politička volja i drugih u Bosni i Hercegovini“, navodi Čolak.

Upravo se čita:  Trivić: Ne podržavam otcjepljenje RS, to ne bi donijelo dobro nikome

Bariša Čolak nije odgovorio na direktno pitanje da li u HDZ-u BiH i HNS-u računaju da se o ovoj ideji raspravlja uz međunarodnu arbitražu, ili na nekoj novoj međunarodnoj konferenciji i da li bi ta reorganizacija uključivala cijelu Bosnu i Hercegovinu.

„Kad će zaista nešto ići u proceduru, bilo bi zaista neozbiljno da ja sad to kažem. Ali da zaista postoji potreba u tom pravcu, to je definitivno tako. Dakle, ne mogu tvrditi što će biti i kad će biti, ali u svakom slučaju mislim da je došlo vrijeme da se preispita dosadašnje stanje i da se proba napraviti nešto što je funkcionalno i što će zadovoljavati sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini“, rekao je Čolak.

Izlazimo na izbore jer je to biranje manjeg zla…

Čolak kaže kako nikada niko iz HDZ-a BiH ili Hrvatskog narodnog sabora nije rekao da stranke koje čine HNS neće sudjelovati na izborima. Izbjegava riječ bojkot, jer ona u sebi, kako kaže, nosi negativne konotacije.

Upravo se čita:  Objavljen cijeli stenogram razgovora Dodika i Sarazzina: Evo o čemu su sve razgovarali

„HNS je donio odluku da se ide na izbore, zajedno, stranke koje su u HNS-u. Odlučeno je da se ide na izbore, jer se jednostavno cijeni da je to manje zlo nego ne izići na izbore. Mi smo suočeni sa potpuno istom slikom izbornog procesa gdje mi opet dolazimo u poziciju da brojniji bošnjački narod, koji je u Federaciji negdje tri ipo puta brojniji od hrvatskog, opet može izabrati dva člana Predsjedništva. To su činjenice. Nažalost, može se to desiti i u Domu naroda, da ostanete potpuno bez zakonodavne vlasti, odnosno bez izvršne vlasti, mislim na predsjednika i potpredsjednika Federacije i na samu Vladu Federacije. Mislim da bi to bila katastrofa za ovu državu. Tek tada ne znam šta bi se desilo. Ja se, ipak, nadam da se to neće desiti“, tvrdi delegat u Kluba Hrvata u državnom Domu naroda Bariša Čolak.

Zašto se ulazi u vlast sa kršiteljima prava Hrvata?

Činjenicu da HDZ BiH, koji proziva Stranku demokratske akcije za kontinuirano kršenje prava hrvatskog naroda, a ipak s njima već 20 godina idu u vlast, Bariša Čolak opravdava potrebom da predstavnici najmalobrojnijeg naroda budu na mjestima gdje se mogu boriti za svoja prava.

Upravo se čita:  BN: Dodikov savjetnik potegao pištolj na Momčila Mandića

„Vi ako niste u vlasti, vi se ne možete boriti za ostvarivanje svojih prava. Vi ste potpuno „out“. Dakle, vi ne možete imati naprosto nikakav politički utjecaj da se stvari mijenjaju“, kaže u intervjuu „Jedan“ Bariša Čolak.

Čolak ne bježi od konstatacije da je stalni ulazak u vlast sa onima koji, kako tvrdi HDZ, „ugnjetavaju“ Hrvate, na neki način i njihovo amnestiranje za to što rade.

„Pa moglo bi se to i na takav način tumačiti. Ja ne bježim ni od jedne takve konstatacije. Ali, znate ako već birate manje zlo, a trebate birati manje uvijek od onog većeg, ja ne mislim da bismo mi napravili bilo kakav iskorak da smo se samoisključili iz vlasti… Ovako, ako ste vi prisutni za stolom za kojim se razgovara, ako iznosite svoju argumentaciju, zapravo ne vidim drugog načina kako stvari mijenjati“, objašnjava u intervjuu „Jedan“ delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bariša Čolak.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Duge kolone vozila na izlazu iz BiH na pet graničnih prelaza

Na graničnim prijelazima Velika Kladuša, Izačić, Gradina i Bosanska Gradiška duge su kolone putničkih vozila na izlazu iz Bosne...

Možda vas zanima i ovo