Petak, 1 prosinca, 2023

Čović govorio o formiranju vlasti u FBiH: Ne priželjkuje novu intervenciju visokog predstavnika

Preporučeno

Pored uspostave vlasti na višim razinama vlasti, Predsjedništvo HDZ-a BiH razmatralo je danas proces provedbe izbornih rezultata na kantonalnom nivou.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako ne priželjkuje intervenciju visokog predstavnika kada je u pitanju formiranje vlasti na federalnoj razini.

“Dovoljno je bilo nametnutih rješenja i odluka. Imamo dovoljno prostora da uspostavimo izvršnu i zakonodavnu vlast na razini Federacije na osnovu izbornih rezultata”, izjavio je Čović nakon sjednice stranačkog predsjedništva.

Upravo se čita:  Zukan Helez otkrio lokacije navodnih kampova za obuku u RS

Po njegovim riječima na sutrašnjoj sjednici Dom naroda Federacije BiH bit će pokrenut proces uspostave izvršne vlasti u Federaciji.

” Ja sam uvjeren da ćemo sa sutrašnjoj sjednici konstituirati Dom naroda Federacije BiH, da ćemo za predsjednika Doma naroda ponovno imati Tomislava Martinovića, a vidjet ćemo kako će kolege Srbi i Bošnjaci popuniti Dom naroda. Očekujem imenovanje kolegija i nekih komisija, te otvaranje procedure izbora predsjednika Federacije BiH i njegovih zamjenika, odnosno izbora delegata za Dom naroda BiH”, kazao je Čović.

Upravo se čita:  Upozorenje prvog čovjeka NATO-a: "Rusija sije razdor u Bosni i Hercegovini"

Pored uspostave vlasti na višim razinama vlasti, Predsjedništvo HDZ-a BiH razmatralo je danas proces provedbe izbornih rezultata na kantonalnom nivou.

Čović je najavio da će HDZ BiH sudjelovati u formiranju vlasti u šest kantona, te da će od tih šest imenovanje nove vlade do kraja ovoga mjeseca biti okončano u Posavskom i Zapadnohercegovačkom kantonu.

Upravo se čita:  Ministar Helez: U RS-u postoje kampovi za obuku paravojnih formacija, vode ih Rusi

Što se tiče imena ministara i predsjednika kantonalnih vlada, Čović je najavio da će biti osvježenja, te je dodao kako se imenima ne bavi vrh stranke već su te odluke prepuštene kantonalnom nivou.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Slobodan Vasković razotkriva Milorada Dodika: “Poruke Aleksandru Vučiću u NIN-u nisu slučajne”

- To je njegova posljednja rečenica, kojom je zaključen intervju i koja, sama po sebi, svjedoči o tome koliko...

Možda vas zanima i ovo