Ponedjeljak, 25 rujna, 2023

Čović otkrio kako se misli provesti “reorganizaciju BiH na temelju federalizma”

Autor:N1

Preporučeno

Pozvao je i predstavnike međunarodne zajednice da pomognu da se riješi kriza u državi jer su upravo oni, kako je ocijenio Čović, posljednjih 20 godina uvodili “puzajuće” promjene Daytona.

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH i predsjednik HNS-a BiH, danas je još jednom poručio, da ako ne dođe do izborne reforme, nema uslova za održavanje izbora najesen.

Hrvatski narodni sabor BiH na izvanrednom je zasjedanju u Mostaru jednoglasno usvojio niz zaključaka koji se tiču aktualne političke situacije u Bosni i Hercegovine i izmjena izbornog zakonodavstva.

Upravo se čita:  Preživjeli smo tri najtoplija mjeseca u historiji, a novi problemi dolaze

Nakon zasjedanja u obraćanju javnosti Čović je otkrio šta očekuje od “bošnjačkih predstavnika”.

“Uvjeren sam da će kolege Bošnjaci, političari razumjeti ovo što smo danas zaključili. S toga smo do kraja otvorili vrata za razgovor za budućnost naše domovine BiH. Bude li način ponašanja jednog dijela tih političara kao do sada – bojim se da neće biti razloga za optimizam da će se nešto promijeniti”, rekao je Čović.

Također, pozvao je i predstavnike međunarodne zajednice da pomognu da se riješi kriza u državi jer su upravo oni, kako je ocijenio Čović, posljednjih 20 godina uvodili “puzajuće” promjene Daytona.

Upravo se čita:  Predsjedništvo BiH: Dr. Bećirović razgovarao sa novoimenovanim ambasadorom Republike Francuske Fransoom Delmasom

Na pitanje novinara šta znači zaključak “kako će se inzistirati na reorganizaciji BiH na temelju federalizma”, lider HDZ-a BiH je kazao da su svi zaključci jasni, pa i taj, i da su sa pažnjom pripremljeni.

Kako će provesti tu “reorganizaciju”?

“Na način da sve ono što je Ustav, i zakoni koji se veže za taj Ustav, omogućili jednoj političkoj opciji. Mislim da se u svakom zaključku vrlo jasno pokazuje naša opredjeljenost za razgovore i da nema pravnih uslova za izbore ukoliko se ne promijeni postojeći Izborni zakon”, zaključio je Dragan Čović.

Upravo se čita:  Još jedna tragedija u BiH: U sudaru s autobusom poginuo 19-godišnji vozač "passata"

Podsjećamo, HNS je danas pozvao na nastavak razgovora o izbornim reformama u BiH. U zaključcima se ističe kako nema uslova za održavanje izbora najesen.

Iz HNS-a su poručili kako neće dopustiti pokušaje preglasavanja Hrvata u Bosni i Hercegovini na izborima. U slučaju da pregovori ipak ne uspiju, HNS BiH naglašava kako će se inzistirati na reorganizaciji BiH na temelju federalizma.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Počelo saslušanje ljekara s KCUS-a u slučaju Dženan Memić: ‘Poznata su njihova imena, a i saradnici’

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine počelo je saslušanjem ljekara sa KCUS-a u slučaju "Dženan Memić", potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba. To...

Možda vas zanima i ovo