Utorak, 3 listopada, 2023

Fadil Novalić tvrdi: Imali smo najuspješniju ekonomsku godinu

Autor:AA

Preporučeno

– Zdravi smo ušli u pandemiju i vukli smo poteze koji su bili usmjereni na očuvanje tog zdravlja, ekonomskog sistema, a i pravilnu reakciju zdravstvenog sistema – istakao je Novalić.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić poručio je da smo, unatoč pandemiji koronavirusa, 2021. imali najuspješniju ekonomsku godinu, ali i veliku političku krizu koja je najvećeg intenziteta od rata do danas.

Ocijenio je godinu iza nas i govorio o planovima za 2022. Kako je kazao, “na početku smo 2022. godine i upravo smo preživjeli 2020. i 2021. koje su bile obilježene najvećom pandemijom COVID-19“.

I to, prema riječima Novalića, nije moglo proći bez posljedica, ne samo u zdravstvenom smislu i sektoru, nego i u ekonomskom.

“Sreća je da je Federacija BiH u godinama prije pandemije, ekonomski jako ozdravila, zahvaljujući ekonomskoj politici, zahvaljujući tome što smo poreze digli sa 3,7 milijardi na 5,6 milijardi, indirektne sa šest na 8,5. Znači, zdravi smo ušli u pandemiju i vukli smo poteze koji su bili usmjereni na očuvanje tog zdravlja, ekonomskog sistema, a i pravilnu reakciju zdravstvenog sistema”, istakao je Novalić.

Upravo se čita:  Dodik u nekarakterističnom stilu: Imam nadu da će se BiH održati, RS je prihvatila Dejton

Podsjetio je da su u protekle dvije pandemijske godine vodili računa da održe zdravstveni i socijalni sistem na nogama i da sačuvaju ekonomski poredak, odnosno kompanije, da spremno dočekaju postpandemijski period.

Imali smo najuspješniju ekonomsku godinu

“I još nismo dočekali, ali u ekonomskom smislu možemo reći da smo dočekali postpandemijski period. U mjerama koje smo radili prije godinu i po naveli smo da će poslije pandemije biti velika šansa za kompanije koje izvoze jer zapadna Evropa će htjeti svoje dobave iz Kine i sa Dalekog Istoka prenijeti u svoju blizinu. Vidjeli su da kada dođe do poremećaja, kao što je bio COVID-19, to su predaleke destinacije da bi te lance snadbijevanja obezbjeđivali iz Kine i sa Dalekog Istoka. I to se dogodilo. Nikada nam izvoz nije porastao kao prošle godine. On je skočio na 9,6 milijardi. Moram priznati, mi smo ga zatekli ispod šest milijardi. I to je bio jedan od osnovnih pokretačkih impulsa za našu ekonomiju. Najviše smo izvozili robu iz metalne industrije, kao i industrije namještaja koja je izuzetno narasla“, naglasio je Novalić.

Upravo se čita:  Predsjedništvo BiH: Dr. Bećirović razgovarao sa novoimenovanim ambasadorom Republike Francuske Fransoom Delmasom

Smatra da su te dvije industrije bile najveći vjetar u jedra rasta privrede u entitetu, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini. Mišljenja je da su u proteklom periodu očuvali neke branše u stanju da su spremne prihvatiti nove izazove.

“Pa smo oko 870 miliona KM u ovom pandemijskom periodu dali grantova, dakle bespovratnih sredstava, pola od toga kantonima i općinama, dio zdravstvu – oko 100 miliona, i značajan dio – oko 400 ili 500 miliona KM smo dali grantova privredi. Plus smo osnovali garantne fondove koji se sad koriste pri rastu ovih kompanija. To je sve pomoglo da prošle godine narastemo nevjerovatnih devet posto, nikada nismo imali toliki rast. Mi smo imali najuspješniju ekonomsku godinu, što malo zvuči nevjerovatno, čak imam problem da to plasiram našoj javnosti jer nije još prošla pandemija, a imamo uz to i veliku političku krizu koja je najvećeg intenziteta od rata do danas“, pojasnio je Novalić.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Miholjsko ljeto: Evo do kad će biti stabilno i natprosječno toplo

Do 13. oktobra u Bosni i Hercegovini očekuje se stabilno vrijeme, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH. Prostrano polje...

Možda vas zanima i ovo