Nedjelja, 24 rujna, 2023

Komšić: “Morate poništiti antiustavne i secesionističke zakone”

Preporučeno

Željko Komšić tvrdi da Milorad Dodik želi napraviti entitetski VSTV kako bi zaštitio sebe i nezakonite odluke.

“Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt mora odmah poništiti antiustavne zakone o VSTV RS i Zakon o imovini RS-a, koje je danas usvojila NSRS”, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

“Ovakvi napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine imaju za konačnu odluku pokušaj o secesije bh. entiteta Republika Srpska, a to je moguće ukoliko se razvlasti pravosuđe. Dok se pregovara o izmjenama Izbornog zakona BiH, nastojeći ugoditi Draganu Čoviću, isti u ovakvim antiustavnim aktivnostima ne vidi ništa sporno”, naveo je Komšić.

Upravo se čita:  Face TV objavio stenogram razgovora Saracina i Dodika: "Koju valutu planirate da uvedete kada se otcijepite?"

Dodao je da “antiustavne aktivnoste ne smiju proći bez toga da ih Visoki predstavnik poništi”.

“Ove antiustavne aktivnosti ne mogu ostati i ne smiju proći bez toga da ih Visoki predstavnik poništi, kao i reakcije pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine, u prvom redu Tužilaštva BiH. Podsjetio bih da u Priebeovom izvještaja o stanju u pravosuđu Bosne i Hercegovine nije pisalo da se trebaju praviti entitetski VSTV-ovi, već naprotiv bila je preporučena reforma sadašnjeg VSTV-a i njegovo jačanje“.

Upravo se čita:  Dodik u nekarakterističnom stilu: Imam nadu da će se BiH održati, RS je prihvatila Dejton

“Zato smo svojevremeno i uputili prijedlog zakona kojim se to rješava, kojeg su pojedini parlamentarci zakočili na samom početku”, dodao je Komšić.

Komšić dodaje još da Dodik želi napraviti entitetski VSTV kako bi zaštitio sebe i nezakonite odluke.

“To što radi Milorad Dodik, svima je jasno. Onda kada je izgubio političku kontrolu nad VSTV BiH, odlaskom njegovog Milana Tegeltije, on sada želi napraviti svoj, entitetski VSTV nad kojim bi imao potpunu kontrolu i na taj način zaštitio sebe i svoje nezakonite odluke. Ista je stvar i sa zakonom o nepokretnoj imovini RS-a, kojim se očito vrši onemogućavanje implementacije odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine”.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Duge kolone vozila na izlazu iz BiH na pet graničnih prelaza

Na graničnim prijelazima Velika Kladuša, Izačić, Gradina i Bosanska Gradiška duge su kolone putničkih vozila na izlazu iz Bosne...

Možda vas zanima i ovo