Četvrtak, 29 veljače, 2024

Riješite se bubuljica uzrokovanih depilacijom

Preporučeno

Sve žene su barem jednom u životu osjetile neugodnost stvaranja bolnih bubuljica nakon depilacije britvicom. Nije važno da li za depilaciju koristite skupocjenu britvicu i kvalitetni gel za brijanje one se jednostavno pojavljuju, veoma su bolne, ružno izgledaju, a mi znamo kako ih možete spriječiti i liječiti.

Ne istiskajte!

Ovo je apsolutno zabranjeno! Bubuljice nikako nemojte istiskati čak i ako imaju malu bijelu tačkicu u sredini koja podsjeća na pubertetske bubuljice. To je način na koji se vaše tijelo bori sa bakterijskom upalom korjena dlake. Ostavite bubuljicu da sama zacjeli i izbjegavajte depilaciju tog područja u narednih nekoliko dana.

depilacijaegipatSalicilna kiselina

Salicilna kiselina se koristi da bi se bubuljica skupila i ona, ne samo da pospješuje odstranjivanje mrtvih ćelija kože koje ne dozvoljavaju da vazduh doprije do korjena dlake, već i ubija bakterije koje uzrokuju crvenilo. Aspirin sadrži salicilnu kiselinu i ukoliko pri ruci nemate neku kremu za bubuljice izmrvite jedan aspirin, pomješajte ga sa vodom i dobijenom pastom premažite upaljeno područje.
Hidrokortizon

Hidrokortizon njeguje i omekšava kožu koja je zahvaćena upalom zbog depilacije. Takođe, potpomaže hidrataciju i sprječava svrab. Hidrokortizon možete kupiti u apotekama, bez recepta. Koristite ga dva puta dnevno, ali nikako na duži period jer bi to moglo dovesti do neželjenih efekata kao što je osip.

Prevencija

Najbolji način da se riješite bubuljica, svakako je prevencija. Najbolje bi bilo da koristite britvice koje na sebi imaju traku sa sredstvom koje hidratizira kožu. Prije nego krenete sa depilacijom obavezno namočite te dijelove tijela u vodi, da bi korjen dlake omekšao, a zatim napravite blagi piling kože. Kad nanesete gel za brijanje ostavite ga da stoji na koži nekoliko minuta prije nego krenete sa upotrebom britvice. Britvicu povlačite u smjeru rasta dlake, a nakon depilacije kožu (posebno bikini područje) namažite nekom antibiotskom kremom za prištiće i izbjegavajte sintetičke materijale.

(LPM)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fikret Hodžić nakon odbijanja zahtjeva za odgodu izdržavanja kazne: “Mojim kolegama najbitnija vijest kad ću u zatvor. Valjda trenutno nema ništa bitnije od toga”

Sud BiH odbio je molbu advokata Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ -a i Fikreta Hodžića, direktora "Srebrene maline", koji...

Još vijesti za vas