Ponedjeljak, 25 rujna, 2023

Schmidt i ambasadori u BiH pisali Tegeltiji: Što prije odobrite dodjelu sredstava za održavanje izbora

Preporučeno

– Ne vidimo nikakve pravne niti finansijske prepreke koje bi spriječile dodjeljivanje sredstava. Svaki pokušaj da se dodjela traženih sredstava i dalje odbija ili odlaže smatraće se ne samo činom koji ugrožava vladavinu prava i demokratiju, već i kršenjem obaveze iz Općeg okvirnog sporazuma za mir – poručuju iz OHR-a

Pozivajući se na pismo Delegacije EU, OHR-a, Misije OSCE-a i Ambasade SAD-a od 22. januara 2022. godine, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt te ambasadori u BiH Caroline Charette (Canada), Johann Sattler (EU), Christine Toudic (Francuska), Margret Uebber (Njemačka), Marco Di Ruzza (Italija), Ito Makoto (Japan) i Jan Waltmans (Nizozemska), pismenim su putem skrenuli pažnju i pozvali predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju, ministra finansija i trezora Vjekoslava Bevandu i ministricu vanjskih poslova Biseru Turković da se što prije odobre sredstva koja su potrebna CIK-u za organizaciju općih izbora 2022. godine

Upravo se čita:  Još jedna tragedija u BiH: U sudaru s autobusom poginuo 19-godišnji vozač "passata"

Pismo prenosimo u cjelosti:

“U skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH, Vijeće ministara BiH, Predsjedništvo BiH i Parlamentarna skupština BiH trebali su do kraja 2021. godine završiti sve korake ka usvajanju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu. Nepostojanje godišnjeg budžeta na državnom nivou za 2021. i 2022. godinu, uprkos nedavnom usvajanju Globalnog fiskalnog okvira 2022. – 2024., što je posljedica nefunkcionisanja institucija i procesa donošenja odluka na državnom nivou, primoralo je institucije BiH na privremeno finansiranje u posljednjih 15 mjeseci. Nedavno usvajanje Odluke o privremenom finansiranju za drugi kvartal ove godine u Vijeću ministara BiH pokazuje da ni u narednom periodu nema promjena u načinu osiguravanja nastavka finansiranja institucija BiH.

Neizvjesno i neadekvatno finansiranje institucija BiH od 2012. godine pa nadalje, a posebno posljednjih nekoliko godina, direktno utiče na njihovu sposobnost da u potpunosti ispunjavaju svoje ustavne i zakonske odgovornosti, da efikasno i efektivno ispunjavaju svoje obaveze i, u konačnici, da građanima budu na najboljoj usluzi. Posebno je zabrinjavajuće što se situacija dodatno pogoršava neispunjavanjem ustavnih i zakonskih obaveza nadležnih organa BiH u pogledu finansiranja troškova neophodnih za rad institucija Bosne i Hercegovine. Organizacija općih izbora 2022. godine dokaz je toga. U skladu sa Općim okvirnim sporazumom za mir, te poštujući prava građana da demokratski biraju svoje predstavnike u skladu sa Ustavom, to je obaveza koja se mora ispoštovati.

Upravo se čita:  Тuzlanski aerodrom u pregovorima s novim kompanijama, moguć povratak giganata

Organizacija općih izbora je u nadležnosti Centralne izborne komisije BiH (CIK), dok je pomoć CIK-u u provođenju ovog zadatka u nadležnosti nadležnih organa BiH. Osiguranje finansiranja izbora, konkretno, u nadležnosti je Vijeća ministara BiH i Ministarstva finansija i trezora BiH. Sredstva se moraju obezbijediti u roku od 15 dana od dana kada CIK raspiše izbore, dakle najkasnije do sredine maja.

Upravo se čita:  Smijenjena uprava BH Telecoma, Amel Kovačević novi generalni direktor

Nakon razgovora o ovom pitanju, pozivamo vas da što prije odobrite dodjelu sredstava koja su potrebna CIK-u za organizaciju općih izbora 2022. godine. Koliko nam je poznato, CIK će uputiti novi zahtjev Vijeću ministara BiH. Ne vidimo nikakve pravne niti finansijske prepreke koje bi spriječile dodjeljivanje sredstava. Svaki pokušaj da se dodjela traženih sredstava i dalje odbija ili odlaže smatraće se ne samo činom koji ugrožava vladavinu prava i demokratiju, već i kršenjem obaveze iz Općeg okvirnog sporazuma za mir.

U slučaju da ova obaveza ne bude ispunjena, u trenutku kada je jasno da BiH ima tražena sredstva na raspolaganju, podsjećamo vas da međunarodna zajednica zadržava neophodne instrumente da osigura poštivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir i zaštiti održavanje općih izbora, navodi se u pismu.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Počelo saslušanje ljekara s KCUS-a u slučaju Dženan Memić: ‘Poznata su njihova imena, a i saradnici’

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine počelo je saslušanjem ljekara sa KCUS-a u slučaju "Dženan Memić", potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba. To...

Možda vas zanima i ovo