Nedjelja, 24 rujna, 2023

Srbija izdala preporuku svojim građanima koji se nalaze u Ukrajini

Autor:Hina

Preporučeno

Mjesecima jača zabrinutost da Rusija, koja je nagomilala snage na ukrajinskoj granici, razmišlja o invaziji na Ukrajinu.

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije preporučilo je u nedjelju navečer svim građanima Srbije koji trenutno borave u Ukrajini da “razmotre mogućnost privremenog napuštanja” ukrajinskog teritorija.

– Preporučujemo da državljani Republike Srbije koji planiraju putovati u Ukrajinu razmotre odlaganje putovanja – objavljeno je na službenoj internetskoj stranici MSP-a.

Upravo se čita:  Žene vojnici u Srbiji dobijaju poseban donji veš

Ministarstvo je zamolilo sve državljane Srbije koji su i dalje u Ukrajini “da budu u stalnom kontaktu s Veleposlanstvom Srbije u Kijevu”.

Zapadne države danima povlače svoje veleposlanike iz Ukrajine te savjetuju svojim građanima da napuste zemlju zbog, kako kažu, velike mogućnosti ruske invazije.

Dok raste popis zemalja koje povlače državljane jer Rusija može napasti svaki čas, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij usprotivio se u subotu sijanju panike jer ona pomaže samo neprijatelju.

Upravo se čita:  Tragedija potresla region: Nakon saobraćajne nesreće u automobilu izgorila braća od 12 i 19 godina

Mjesecima jača zabrinutost da Rusija, koja je nagomilala snage na ukrajinskoj granici, razmišlja o invaziji na Ukrajinu. Snage koje Rusija podupire već kontroliraju dijelove istočne Ukrajine, a Rusija je anektirala poluotok Krim 2014.

Rusija negira takve planove. Međutim ona je iskoristila pažnju usmjerenu na to područje da izrazi strahove da je NATO ušao preblizu njenom teritoriju te zahtijeva da se sigurnosni savez povuče s onoga što Rusija smatra prostorom svog utjecaja, piše Hina.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Duge kolone vozila na izlazu iz BiH na pet graničnih prelaza

Na graničnim prijelazima Velika Kladuša, Izačić, Gradina i Bosanska Gradiška duge su kolone putničkih vozila na izlazu iz Bosne...

Možda vas zanima i ovo