Četvrtak, 9 svibnja, 2024

Papa u BiH dolazi kao otac, pastir i osoba koja utjelovljuje mir

Preporučeno

Arhiv
Arhiv

Vijest o posjeti poglavara Katoličke crkve pape Franje Sarajevu 6. juna ove godine je službena, javna i sigurna, izjavio je danas apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori nadbiskup Luigi Pezzuto, prenosi Anadolu Agency.

Konferenciju za novinare povodom vijesti o posjeti poglavara Katoličke crkve pape Franje održali su u zgradi apostolske nuncijature u Sarajevu Pazzuto i nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

“Vijest o posjeti je službena, javna i sigurna”, kazao je Pezzuto. Naglasio je kako je ranije više puta razgovarao sa papom o ovoj posjeti te dodao da je papa uvijek imao želju da se susretne sa narodom Sarajeva i svim stanovnicima Bosne i Hercegovine.

Pezzuto je dodao kako sad slijede pripreme za papino putovanje, te naglasio da se, prije svega, radi o “pastoralnom” pohodu, ali da je cilj papine posjete BiH doprinijeti učvršćenju mira.

Upravo se čita:  Maršom mira obilježena godišnjica progona više od 20.000 Bošnjaka i Hrvata iz Doboja

“Sva putovanja koja papa čini, vrši kao pastir Katoličke crkve, i ne ide na ova putovanja kao državni poglavar, jer ova dimenzija državnog poglavara je sekundarna u odnosu na onu pastira univerzalne crkve”, rekao je Pezzuto.

On je poručio da papa Franjo u jednodnevnu posjetu Sarajevu dolazi kao otac, kao pastir, osoba u čijem srcu su vrijednosti poput solidarnosti, osjećaja poštivanja jednih prema drugima, dijalog na svim razinama, međureligijski i ekumenski dijalog.

Pezzuto je dodao da će u okviru posjete Sarajevu vjerovatno biti uključena posjeta Predsjedništvu BiH, a zatim će se voditi računa da u program papine posjete bude uključen sloj siromašnog stanovništva s obzirom na papinu blizinu siromašnima, kao i predstavnici žrtava rata.

Prema riječima kardinala Puljića, još nije precizno određeno gdje će biti održan centralni događaj, odnosno Sveta misa koju je papa predvoditi.

Upravo se čita:  Sve Šmitove izmjene izbornog zakona stupile na snagu, šta slijedi

“Pitanje je centralnog događaja, a to je slavlje Svete mise koju će papa predvoditi s narodom, kao i drugih susreta. Vjerovatno ćemo morati predvidjeti susret sa duhovnim zvaničnicima. U prvom redu je susret s biskupima, onda će sigurno biti susreta i sa lokalnim vlastima jer papa dolazi i na njihov poziv”, rekao je Puljić.

Kada je riječ o papinom susretu sa liderima ostalih vjerskih zajednica u BiH, Puljić je kazao da o toj temi sutra će održati sastanak sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem.

Puljić je naglasio da je papa i sam najavio da u posjetu dolazi kao hodočasnik mira, da podupre izgradnju mira u BiH i dodao: “To nas posebno raduje jer svi želimo sudjelovati u izgradnji mira.”

Upravo se čita:  Izgorio restoran “Komuna”, gosti pobjegli u zadnji čas

Kardinal Puljić je iskoristio priliku i da se našali kad je riječ o papinom odnosu i posebnoj osjetljivosti prema siromašnima, te kazao da papa upravo zbog toga dolazi u BiH, jer su, kako je kazao, u ovoj zemlji svi na toj razini.

Papa Franjo najavio je u nedjelju kako će posjetiti glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo, 6. juna, u nadi da će ojačati bratske odnose u zemlji koja je prije dvije decenije prošla kroz rat.

Papa Franjo ovu vijest saopćio je u obraćanju pred više hiljada vjernika na Trgu sv. Petra u Vatikanu. On je naglasio kako će jednodnevna posjeta Bosni i Hercegovini ohrabriti mlade pripadnike katoličke populacije u BiH te doprinijeti “razvoju konsolidacije bratstva i mira”.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Povučen Konzumov proizvod zbog pacova u konzervi, reagovala inspekcija

Udruženje za zaštitu potrošača Hrvatske na Facebook stranici “Halo, inspektore” objavila je fotografije konzervisanog graha Konzumove robne marke K...

Još vijesti za vas