Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

‘To je bio opći haos’: Bus Beč-Sarajevo je krenuo na 40 stepeni, bez klime…Centrotrans: Radi se o sljedećem

Preporučeno

Na redakcijski e-mail Bh-index portala (podaci poznati redakciji) je stiglo pismo našeg čitatelja koji želi da ukaže na ponašanje kompanije Centrotrans. Pismo našeg čitatelja prenosimo u potpunosti, kao i odgovor kompanije Centrotras koju smo jučer kontaktirali povodom žalbe koju je uputio naš čitatelj.

“Dana 4.8.2013., bus Beč-Sarajevo je krenuo na 40 stepeni, bez klime koja je navodno sve do stanice u Beču funkcionisala prema izjavama vozača autobusa, šta se krije iza ovih sumnjivih izjava to je samo njima poznato. To je opći haos bio, na enormno viskoj temperaturi uputiti se na put koji je tog dana bio duži od 10 sati, to je neopisivo šta rade i kako se bahato ponašaju prema putnicima, još da stanje bude gore bus uopće nema šibera da bi omogučio dotok zraka, a vozač je dodao “pravit ćemo česće pauze da uzmete zraka”.

Na pitanje jedne gospođe da joj vrate novac za kartu bahati vozač je odgovorio “nek ti vrati onaj ko ti je prodao kartu”. Nedoličnom ponašanju prema putnicima, bez kojih oni ne bi ni postojali je ispod ljudskog nivoa” stoji u pismu čitatelja Bh-index portala.

Ilustracija
Ilustracija

Centrotrans: Putnik može bez nas, a mi bez njega nikako

Na upit Bh-index portala za spomenutu vožnju iz “Centrotransa” pojašnjavaju:

Upravo se čita:  U entitetima različito: Poznato koji će dani u BiH biti neradni za praznike u maju

Naime, radi se o sljedećem: Tačna je konstatacija putnika da je autobus navedenog dana na povratku iz Beča za Sarajevo, prijevoz vršio bez rada klima uređaja. Klima uređaj je bio ispravan i u funkciji, ali je na žalost, iznenada otkazalo punjenje struje, odnosno alternator 1. koji proizvodi napajanje za rad sistema klime u autobusu i klima nije mogla da radi samo na napajanju koje je proizvodio alternator 2. Žao mi je što navedeni putnik olahko konstatuje da „nikad kraja bahatom ponašanju Centrotrans prevoz putnika Sarajevo“ jer ovo jednostavno nije tačno i uopće se ne radi o našem bahatom ili namjerno izazvanom ponašanju koji šteti našim klijentima. Za ovu tvrdnju se pozivam na argumente koje možete provjeriti na licu mjesta kad god hoćete, a isti se ogledaju u činjenici da na liniji Sarajevo – Beč – Sarajevo svakodnevno imamo 2 polaska iz Sarajeva u 8 sati, a dva polaska iz Beča u 18 sati. Za navedeni posao su angažovana 4 vozila, a po potrebi još dva dodatna ako se desi da vozilo kasni radi zastoja na granicama ili prometnih gužvi putevima. Najstarije vozilo koje saobraća na ovoj liniji je proizvedeno 2011.g. a trenutno rade i dva vozila, koji imaju godište proizvodnje 2013.g. Mislim da ove činjenice dovoljno govore koliko mi kao Kompanija vodimo računa o ovoj liniji, a naravno da slično radimo i na svim drugim linijama.

U navedenom slučaju, kvar na alternatoru se nije mogao predvidjeti niti preduprijediti, on je jednostavno proizvod više sile na koju nismo mogli uticati ni na koji način. Pokušali smo, u vremenu prije polaska autobusa za Sarajevo, da otklonimo kvar u Beču, ali to jednostavno nismo mogli učiniti, jer niti jedan servis niti bilo koja druga uslužna radionica za ove vrste kvarova, u Beču ne radi nedjeljom, što također nije teško provjeriti. Jedina solucija koja nam je bila na raspolaganju je da odjavimo polazak i da vozilo sutradan odvezemo na servis. Uvidom u stanje broja putnika koji su navedenog dana putovali prema BiH, ustanovili smo da ukupno ima 76 putnika. Naše drugo vozilo koje je taj dan saobraćalo na liniji, bilo je kapaciteta 49 mjesta i nije moglo preuzeti sve putnike. Naši vozači su se konsultovali sa putnicima koji su putovali preko Banja Luke, da li da se linija odjavi ili da se obavi bez klima uređaja. Obzirom da se bližila noć, najveći dio putnika se složio da se linija obavi bez klima uređaja, jer isti nisu mogli produžavati boravak u Beču. Naglašavamo da nam je teško pala činjenica da vozilo saobraća bez klime, ali u datom trenutku se ništa drugo nije moglo uraditi. Valja i mi prijevoznici imamo pravo na razumijevanje, kada se desi nešto što nije izazvano našim nemarom ili ne pažnjom, a da se odmah to ne definira da smo bahati i da su naši putnici žrtva naše prevare !! Naprotiv, naš slogan je „putujte sa osmjehom“ i „putnik je najvažnija osoba u Centrotransu“ , pa zašto bi se onda bahato odnosili prema putnicima, kada mi najbolje od svih znamo da „putnik može bez nas, a mi bez njega nikako“. U navedenom slučaju moguće je da se naš vozač ponašao nedolično ili neprimjerno situaciji, ali sigurno nakon provođenja istražnih radnji i uzimanja izjava od posade, isti neće biti naš vozač, ukoliko se utvrdi da se ponašao bahato i slično tome.

Na kraju, zahvaljujemo se na javljanju i mogućnosti da se korektno odmah objavi informacija i sa naše strane. Našeg putnika pozdravljamo, još jednom se izvinjavamo za neugodnosti i nadamo se da smo uspjeli obrazložiti situaciju, te da isto neće imati trajni utjecaj na opredjeljenje putnika da koristi naš prijevoz a sve činimo da se nešto slično ne ponovi”, stoji u obrazloženju kompanije “Centrotrans”.

Upravo se čita:  Meteorolozi objavili kakvo vrijeme nas očekuje u narednim danima u BiH

(Bh-index)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Bećirović se oglasio iz Egipta, slijede razgovori sa državnim vrhom

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović, otputovao je u službenu posjetu Egiptu. Bećirovića je na aerodromu u Kairu dočekao...

Još vijesti za vas