Petak, 10 svibnja, 2024

IGK: Svaki glas na oktobarskim izborima, posebno iz dijaspore, važan da se sruši Dodikov režim

Preporučeno

Ilustracija
Ilustracija

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) osuđuje zločin počinjen u Kozluku gdje je na kućnom pragu ubijen bošnjački povratnik Ahmed Hasanović.

Ubistvo povratnika je dokaz, smatra ovaj institut, da režim RS nastavlja “agresivnu i genocidnu politiku ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratko Mladića”.

-Cilj te politike je stvaranje etnički čistog srpskog prostora na bh. zemlji, širenjem mržnje i straha prema nesrpskom stanovništvu. Retorika mržnje, kontinuirano opravdavanje agresije i genocida na BiH i toleriranje zagovaranja novih genocida čine direktno odgovornim aparthejdski režim Milorada Dodika za ubistvo bošnjčkog povratnika u Kozluku – stav je IGK-a.

Upravo se čita:  Ministar Helez: Na pet mjesta proizvodimo dronove, a imamo i jače stvari – pozivam Dodika da to vidi

Institut navodi da pokretanje “antihumane akcije” protiv slobode kretanja građana nesrpske nacionalnosti za “anticivilizacijske interese Dodikovog režima” posljedica je panične kampanje protiv povratka u kojoj posljednjih mjeseci udruženo učestvuju Dodikov režim, dijelovi međunarodne zajednice i mediji u entitetu RS.

-Progonom građana nesrpske nacionalnosti i enormnim ugrožavanjem njihovih građanskih i političkih prava i sloboda, aparthejdski Dodikov režim pokušava na silu očuvati u Dejtonu legalizovanu genocidnu tvorevinu nastalu na rezultatima agresije i genocida u BiH – naveli su iz Instituta.

Upravo se čita:  “Kakvu BiH on zamišlja”: Dodika naljutila izjava Scholza nakon susreta s Bećirovićem

IGK poziva sve bh. patriote da se pridruže pozivu Koalicije “Prvi mart” koja poziva sve građane porijeklom iz RS da se masovno prijave i registruju za glasanje na narednim Opštim izborima u oktobru ove godine i da na taj način kazne one koji organizuju, podstrekavaju i inspirišu napade na povratnike i pokažu da je bh. zemlja za sve građane jednaka na svakom njenom koraku.

Upravo se čita:  Ambasada SAD-a poručila zemljama partnerima koji su izloženi ruskom pritisku: "NATO vas čuje!"

Institut u saopćenju također osuđuje i razbojništvo u selu Ratanj kod Kaknja nad dvoje nedužnih i starih mještana Nikole i Marice Crepulja koji su teško povrijeđeni.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Sumnjala je na jednu djevojku” Almin brat iznio nepoznate detalje koji su prethodili tragediji u Skadru

Škeljzen Bušat, brat Alme Arazi, iznio je detalje o tragediji u Skadru, gdie se 39-godišnja žena utopila u reci...

Još vijesti za vas