Subota, 18 svibnja, 2024

Bevanda: FBiH kriva za neprihvatanje mehanizma koordinacije

Preporučeno

vjekoslav-bevanda0708

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da nema saglasnosti o mehanizmu koordinacije, koji je neophodan na putu ka EU, jer vlasti Federacije BiH /FBiH/ odbijaju sve ranije dogovoreno.

“Umjesto toga, zagovaraju unitarizaciju FBiH, bez nadležnosti kantona. Nažalost, riječ je o poznatoj matrici kojom se nastoji izbjeći dogovor”, rekao je Bevanda.

On je za “Večernji list”, izdanje za BiH, napomenuo da je Vlada Republike Srpske prihvatila sistem mehanizma koordinacije koji je izradio stručni tim, što je potvrdila i Narodna skupština.

Upravo se čita:  Cvijanović: Konaković urušava odnose s prijateljskim zemljama, MVP nije njegova “ćaćevina”

“Bili smo blizu dogovora. No, moram priznati, da se, zbog odnosa federalnih vlasti, nismo pomakli s mjesta i ostao je status kvo. Posljedica toga je da zemlja zaostaje za drugima na putu ka EU”, istakao je Bevanda.

Govoreći o sastanku zvaničnika jugoistočne Evrope koji je za avgust sazvala njemački kancelar Angela Merkel, Bevanda je naveo da se u BiH intenzivno vrše pripreme za taj skup.

Upravo se čita:  Dodik nakon sastanka sa mađarskim ministrom vanjskih poslova: Rezolucija će bitno destabilizovati BiH, do mjere potpune paralize odnosa

“Iskreno očekujem da ćemo dobiti vjetar u leđa i na nama je da se što bolje pripremimo za sastanak”, kaže Bevanda.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH ubijeđen je da put BiH ka EU nije moguće ubrzati izvana, već da je za to potreban unutrašnji konsenzus.

On je konstatovao da približavanje opštih izbora utiče na rad Savjeta ministara, u kojem na red čeka set neriješenih pitanja zbog nepostojanja konsenzusa.

Upravo se čita:  Podnesena nova krivična prijava protiv Milorada Dodika

Kada je riječ o saniranju šteta od poplava, Bevanda navodi da je Savjet ministara učinio svoje i da su na potezu entiteti i drugi nivoi vlasti.

Izdvajamo

Izdvajamo

Kako je Srebrenica ponovo vraćena na globalnu scenu?

Nakon što je u petak usaglašen konačni tekst Rezolucije o genocidu u Srebrenici, propali su svi mogući pokušaji da...

Još vijesti za vas